President van Oekraïne wil top bijeenroepen over conflict met Rusland

De Oekraïense president Volodimir Zelenski  

De Oekraïense president Volodimir Zelenski  ©  AP

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft dinsdag opgeroepen tot een top met Moskou, Parijs en Berlijn om het conflict met de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne te beëindigen. “Het is tijd om een akkoord te vinden om dit conflict te beëindigen en we zijn klaar om de nodige beslissingen te nemen tijdens een nieuwe top met vier”, aldus Zelenski.

jvhBron: BELGA

Kiev heeft de voorbije maanden al vaker opgeroepen tot zo’n top met vier, binnen het zogenaamde ‘Normandiëformat’. Moskou heeft die oproepen even vaak verworpen, en tegelijk Kiev ervan beschuldigd de vredesakkoorden van Minsk niet uit te voeren. Die akkoorden werden onderhandeld met Franse en Duitse bemiddelaars.

De laatste van zulke bijeenkomsten dateert al van december 2019 en leidde tot een beperkte vooruitgang, maar sindsdien bevindt het vredesproces zich opnieuw in een impasse. 

De voorbije maanden liepen de spanningen nog verder op. Het westen beschuldigt Rusland ervan  een invasie van Oekraïne voor te bereiden, terwijl Moskou westerse garanties eist over een uitbreidingsstop van de NAVO naar het oosten. 

Maandag was er een eerste gesprek, tussen Moskou en Washington, om uit de huidige crisis te raken. De volgende dagen staat nog meer diplomatiek topoverleg gepland.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten