Eerste 5- tot 11-jarigen krijgen vaccin in Klein Boom: “Bang van naalden, maar prikje viel best mee”

Lynde Strijbos werd pas vorige week vijf jaar, maar hield zich bijzonder dapper in het vaccinatiehokje. “Er is helemaal niet geweend.” © RR

Putte, Bonheiden, Heist-op-den-Berg -

Bij vaccinatiecentrum Klein Boom in Putte kregen dinsdagnamiddag de eerste 5- tot 11-jarigen een eerste coronaprik. Alle 5.500 uitnodigingen in die leeftijdscategorie zijn vertrokken. Voorlopig zijn er daar 2.100 van bevestigd. “40% is op zich niet zo slecht”, stelt centrummanager Chris Van Tongelen. “Vooraf had men het geschat op een derde.”

Kristof Van Rompaey

Nog tot 20 januari worden er in Klein Boom eerste prikken gezet bij 5- tot 11-jarigen uit Bonheiden, Heist-op-den-Berg en Putte. 350 jongens en meisjes kwamen dinsdag langs tijdens de eerste sessie. Ze werden onder meer verwelkomd door enkele vrijwilligers die zich spontaan als clowns hadden verkleed. “Voor de rest houden we het vrij eenvoudig”, zegt Chris Van Tongelen. “We brachten enkele afbeeldingen van smurfen aan die oproepen om ‘geen schrik te hebben van de prik’. De kindjes die heel flink zijn, mogen nadien ook een cadeautje kiezen.”

Eerst geprikt

De 11-jarige Anouk Colpin kwam dinsdag als eerste uit het vaccinatiehokje. “Ik vond het best een beetje spannend, want ik heb nog nooit zo‘n vaccin gehad. Ik heb ook bang van naalden”, zegt ze. “Maar al bij al is het best meegevallen. Het deed eigenlijk amper pijn. Vandaag moet ik niet meer naar school. Morgen ga ik misschien terug, afhankelijk van hoe ik me voel. Nog twee van mijn klasgenootjes komen hier straks langs voor hun prik.”

Anouk Colpin kwam als eerste buiten uit het vaccinatiehokje. “Ik heb bang van naalden, maar het viel al bij al goed mee.” © Kristof Van Rompaey

Mama Tine Goyvaerts werkt in de zorg en heeft niet getwijfeld over de prik voor haar dochter. “We hebben er thuis altijd heel open over gesproken”, zegt ze. “Papa, grote broer en ikzelf: we zijn allemaal gevaccineerd. Ik vind dat belangrijk voor onze familie en ons gezin. Bovendien zorgt het ervoor dat het leven terug wat normaal kan verlopen, want ook voor de kinderen is het niet fijn om zo veel te moeten laten vallen door corona.”

Pas 5 jaar

Lynde Strijbos uit Heist-op-den-Berg kwam samen met papa Jeroen en mama Clio Bogaerts naar het vaccinatiecentrum. Vorige week vierde ze pas haar vijfde verjaardag met een spetterend feest in Disneyland. Volgens haar papa maakt dat van Lynde het jongst gevaccineerde kindje van ons land. “Haar uitnodiging viel gisteren pas in de bus”, zegt Jeroen. “En ze is héél flink geweest: er is helemaal niet geweend in het hokje.”

Lynde toont haar vaccinatiekaart en haar cadeautje. Volgens papa Jeroen is ze de jongste gevaccineerde van ons land. © Kristof Van Rompaey

De grote broer van Lynde is 8 jaar en moet zijn eerste prik nog krijgen. Hij kijkt daar tegen op, maar zijn zus is vastberaden om hem gerust te stellen. “Het was een klein beetje spannend, maar het heeft geen pijn gedaan”, vertelt ze. “Als speelgoedje koos ik een bellenblazer uit. Straks ga ik thuis veel bellen blazen en papa moet ze kapot prikken.”

Handpop helpt

De mama en papa van Lynde laten hun kinderen vooral uit maatschappelijke en praktische overwegingen vaccineren. Over de impact van corona op de gezondheid van gezonde, jonge mensen, zoals zij zelf, maken ze zich minder snel zorgen. “Je hebt je plicht gedaan en kunt rondlopen zonder schuldgevoel”, vindt Clio. “En bovendien bestaat de kans dat ook kinderen zonder certificaat op den duur nergens meer kunnen komen”, vult papa Jeroen aan.

Vrijwilliger Rita Charlier trok spontaan een clownspak aan en bracht een handpop mee om de kindjes te entertainen. © Kristof Van Rompaey

Een van de spontaan verklede vrijwilligers is Rita Charlier. Ze doste zich helemaal uit als clown en bracht ook een handpop mee om de kinderen op hun gemak te stellen. “Ik stond vroeger in het lager onderwijs”, vertelt ze. “Dat clownkostuum is daar nog een overblijfsel van. De pop leende ik van mijn schoondochter. Hij valt blijkbaar toch wel in de smaak, onze bompa. Dat leidt goed af”, demonstreert ze.

Herkansing

Drie weken na de eerste prikcampagne volgen de tweede prikken voor de kinderen. “Later of er tussenin gaan we nog een herkansing aanbieden aan de mensen die op de huidige uitnodig niet ingingen”, meldt Van Tongelen nog. “Als we in deze leeftijdscategorie aan 50% gevaccineerden geraken, dan zou dat een mooi cijfer zijn. Wat geboosterde volwassenen betreft, zitten we momenteel boven de 80%. Wat mensen dan toch eventueel tegenhoudt om ook hun kinderen te laten vaccineren? Een exact antwoord heb ik daar niet op, maar mogelijk vinden ze hen gewoon te jong.”

De prikdagen voor kinderen vinden ook tijdens de schooluren plaats, zoals dat dinsdagnamiddag het geval was. “Mochten we er enkel woensdagnamiddagen en zaterdagen voor uittrekken, dan is de campagne in april nog bezig”, stelt Van Tongelen. “Om de absentie te beperken, is er met de scholen overeengekomen om op namiddagen te prikken. De leerlingen kunnen dan even verdwijnen uit de school, om dan al dan niet dezelfde dag nog terug te gaan. Ouders kunnen de prikuren trouwens zelf kiezen en vastleggen, zodat gezinnen met meerdere kinderen samen kunnen komen.”

Aangeboden door onze partners