Sportief personeel Paniflower steunt sociale kruidenier Appel & Ei

Michael Clockaerts en Karel Dandois van Paniflower overhandigen de opbrengst van hun solidaritietsactie in naam van alle andere sportieve collega’s aan Vera Smets, Chris De Meulenaere, Guido Herrie en Tania Gosseye van Appel & Ei.   

Michael Clockaerts en Karel Dandois van Paniflower overhandigen de opbrengst van hun solidaritietsactie in naam van alle andere sportieve collega’s aan Vera Smets, Chris De Meulenaere, Guido Herrie en Tania Gosseye van Appel & Ei.  © JAA

Schoten -

De 120 medewerkers van bloemproducent Paniflower in Merksem liepen, fietsten en zwommen samen met hun vijfduizend collega’s van de La Lorraine Bakery Group het voorbije jaar één miljoen kilometer bij elkaar. Goed voor hun lichamelijke conditie en mentaal welzijn, maar ook voor de sociale kruidenier Appel & Ei, die de beloofde beloning van 5000 euro cadeau kreeg.

Jan Auman

Het gaat om een bedrag dat beloofd en uitgekeerd werd door Guido Vanherpe, CEO van de Belgische La Lorraine Bakery Group. Hij zit niet alleen in met zijn eigen medewerkers, maar ook met de goede doelen die zijn mensen na aan het hart liggen.

“Onze collega’s van de maalderij aan ‘t Dokske in Merksem hebben zich buitengewoon ingezet”, getuigt productiemanager Michael Clockaerts. “Karel Dandois van onze technische dienst had ons de knappe werking van Appel & Ei onder de aandacht gebracht. Het heeft onder meer onze collega Gitte Brughmans uit Wuustwezel aangezet om op haar eentje liefst 13.021 km te lopen en te fietsen in 2021. Zij is veruit de sportiefste bij Paniflower, maar ook vele andere bedienden en arbeiders hebben zich ingezet.”

Het resultaat: 5000 euro voor Appel & Ei. “Dat moet onze op één na grootste gift ooit zijn”, neemt penningmeester Chris De Meulenaere de cheque verbaasd en vooral dankbaar in ontvangst.

Zeven jaar

“We zijn nu zeven jaar bezig en hebben de armoede in Schoten zien toenemen”, zegt voorzitter Vera Smets. “Het eerst jaar hielpen we hier in onze winkeltje in Bloemendaal 35 klanten. Vandaag gaat het al om 198 gezinnen. We doen dat met onze bijzonder gunstige geprijsde levensmiddelen en andere huishoudproducten die ze met hun beperkt inkomen in de gewone supermarkt nooit of niet zo vaak zouden kunnen kopen.”

“Onze groenten en fruit kunnen we onder meer dankzij buur en partner Colruyt aan de helft van de normale verkoopprijs aanbieden. Dankzij enkele vrijgevige Schotense bakkers, verdelen we het brood zelfs gratis. Onze cliënten moeten wel een bewijsje van het OCMW of het ziekenfonds voorleggen die hun nood legitimeert.”

Gemeentelijke toelage

De eerste jaren na oprichting was Appel & Ei, dat volledig draait op vrijwilligers, ‘hot’ bij verenigingen, scholen en tal van andere organisaties die acties opzetten voor het goede doel. “Maar hoewel we vandaag meer nodig zijn dan ooit, is de steun de laatste jaren wat verminderd. Dat heeft onder meer te maken met corona en het sterk terugvallen van de Warmste Week”, weet De Meulenaere.

Appel & Ei-voorzitter Vera Smets toont Michael Clockaerts van Paniflower de door vrijwilligers perfect geordende kleine sociale kruidenierswinkel in Bloemendaal.

Appel & Ei-voorzitter Vera Smets toont Michael Clockaerts van Paniflower de door vrijwilligers perfect geordende kleine sociale kruidenierswinkel in Bloemendaal. © JAA

Vera Smets kwam superlatieven tekort om de medewerkers van Paniflower te danken en verzekerde dat het geld goed besteed zal worden. “Hopelijk volgt het gemeentebestuur dit voorbeeld”, besloot de Appel & Ei-voorzitter haar publieke tussenkomst. “Schepen van sociale Zaken Véronique D’Exelle (N-VA) waardeert ons werk als partner van ‘haar’ OCMW. Maar feit is dat we na zeven jaar en ondanks toegenomen uitdagingen, meer klanten en toegenomen inflatie nog altijd r dezelfde 10.000 euro per jaar krijgen als steun van de gemeente als in ons stichtingsjaar. Die dient onder meer om ons huurgeld voor de kruidenierswinkel te betalen aan … diezelfde gemeente.”

Vera Smets en alle andere vrijwilligers van Appel & Ei hopen dat de al jaren in het vooruitzicht gestelde substantiële verhoging van de gemeentelijke toelage, binnenkort eindelijk werkelijkheid kan worden. “Met 40.000 euro per jaar zouden we nog veel meer nuttige dingen kunnen doen voor wie het in Schoten niet breed heeft en dat zijn er meer dan algemeen gedacht.”(jaa)

Sociale Kruidenier Appel & Ei, Paalstraat 287 2900 Schoten - 0475 81 86 83 - info@appelenei-schoten.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten