Na jaren voorbereiden: Dampoort-wijk krijgt twee grote, nieuwe plekken voor bewoners

 

 ©  bst

SINT-AMANDSBERG -

Aan de Dampoort komen na jaren voorbereiden twee opvallende bouwprojecten op snelheid. En in beide gevallen gaat het om nieuwe plekken om de dichtbebouwde wijk meer ademruimte te geven en bewoners elkaar te laten ontmoeten.

Bert Staes

Er wordt gebroken en gesloopt in de Wasserij der Vlaanderen in de Toekomststraat. De laatste wasbeurten in de industriële wasserij dateren ondertussen van 2011. Maar een nieuwe toekomst voor het grote leegstaande gebouw komt nu eindelijk in zicht: een ontmoetingsplaats voor de buurtbewoners met kantoren, een buurtwinkel, een horecazaak, ateliers en een polyvalente ruimte.

 

 ©  fvv

Tegelijkertijd wordt op een steenworp afstand ook de Heilig-Hartkerk verbouwd. De enorme kerk is jaren geleden ontwijd en wordt toegankelijk gemaakt en ingericht als een tweede plek voor de wijk. De kerk krijgt onder meer een sociaal buurtrestaurant en ruimtes voor activiteiten.

LEES OOK. Zo gaat vernieuwde Heilig Hartkerk in Sint-Amandsberg eruitzien: “Blikvanger van de buurt”

De enorme Heilig-Hartkerk staat al vijf jaar leeg en moet een nieuw kloppend hart worden voor de dichtbebouwde Dampoortwijk. 

De enorme Heilig-Hartkerk staat al vijf jaar leeg en moet een nieuw kloppend hart worden voor de dichtbebouwde Dampoortwijk. ©  bst

Daarmee komt een grootschalig plan om de Dampoort-wijk op te krikken op snelheid. Met ‘En Route’ zette het vorige stadsbestuur een hele reeks projecten op poten om de wijk rond de Dendermondsesteenweg leefbaarder te maken.

Kadert daar ook in: het veelbesproken lokale circulatieplan dat klaarligt. Dat moet een hoop doorgaand autoverkeer uit de woonstraten van de Dampoort-wijk halen. Het plan zou ingevoerd worden dit najaar, of begin volgend jaar, afhankelijk van de werf aan de Dampoort-rotonde.

De Wasserij moet volgend voorjaar al af zijn. “Aan het ontwerp is heel wat overleg vooraf gegaan en ik ben tevreden dat we nu toch snel resultaat gaan zien”, zegt Sami Souguir (Open VLD), schepen van Stadsontwikkeling. “Dit jaar gaan we vanuit Sogent ook op zoek naar een beheerder voor de site.”

LEES OOK. Oude wasserij in Sint-Amandsberg wordt kantoor en buurtplek: nieuw ontwerp is klaar

De Wasserij der Vlaanderen in de Toekomststraat moet volgend voorjaar al af zijn: het wordt een ontmoetingsplaats voor de wijk. 

De Wasserij der Vlaanderen in de Toekomststraat moet volgend voorjaar al af zijn: het wordt een ontmoetingsplaats voor de wijk. ©  fvv

 

 ©  bst

 

 ©  Sogent

 

 ©  Sogent

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent