Gemeente schenkt elke nieuwe inwoner gratis appelboom

De nieuwe inwoners kunnen kiezen uit een assortiment van negentien inheemse bomen, waaronder ook twee soorten appelbomen. 

De nieuwe inwoners kunnen kiezen uit een assortiment van negentien inheemse bomen, waaronder ook twee soorten appelbomen. © Shutterstock

ARENDONK -

Elke nieuwe inwoner in Arendonk krijgt voortaan een gratis boom als welkomstgeschenk van het gemeentebestuur. Je kan kiezen uit negentien inheemse bomen van verschillende groottes, waaronder een fruitboom met echte Belgische Jonagoldappelen.

Eddy Meulemans

De oppositiepartij Vooruit-Groen diende begin vorig jaar een voorstel in op de gemeenteraad in Arendonk om voor ieder pasgeboren kind een nieuwe boom te planten in een zogenaamd geboortebos. “Zo heb je over twee jaar al een mooi bos: goed voor de jeugd en goed voor het klimaat”, zeiden de gemeenteraadsleden Gunther Hendrickx en Tom Claessen van Vooruit-Groen.

Het schepencollege vond het idee niet slecht, maar kiest nu finaal voor een eigen alternatief: elke nieuwe inwoner, zowel pasgeboren baby’s als iemand die naar Arendonk verhuist, krijgt voortaan een eigen boom cadeau. Het geschenk van de gemeente kun je daarna in je tuin planten of in een grote pot op het balkon van je appartement.

“In totaal gaat het jaarlijks over ongeveer vijfhonderd nieuwkomers, of vijfhonderd extra bomen per jaar. Met dit project willen we de tuinen en balkons in onze gemeente activeren en zo de ecologische diversiteit verhogen”, zegt schepen van Omgeving Kenny Viskens (N-VA).

Conférence- of Doyenneperen

De bomen worden tweemaal per jaar geleverd: in februari en december. De nieuwe inwoners kunnen kiezen uit een assortiment van negentien verschillende inheemse bomen, kleine en grote, met een stamomtrek van 8 tot 10 centimeter. Een van de toppers in het aanbod is een appelboom met Jonagoldappelen. De overige opties: appelboom James Grieve, linde, zomereik, groene beuk, rode beuk, esdoorn, tamme kastanje, okkernoot, sierpeer, amberboom, wilde lijsterbes, perelaar Conférence, perelaar Doyenne, kerselaar, Gelderse roos, daglelie, veldsalie en duizendblad. (ema)

Gunther Hendrickx (vooraan) diende begin dit jaar samen met zijn partijgenoten Tom Claessen en Karolien Verbeek van Vooruit-Groen een voorstel in om in de Brandstraat een geboortebos aan te planten.

Gunther Hendrickx (vooraan) diende begin dit jaar samen met zijn partijgenoten Tom Claessen en Karolien Verbeek van Vooruit-Groen een voorstel in om in de Brandstraat een geboortebos aan te planten. © EMA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten