Louis Maus gaat met pensioen, pastoor Jan Beliën neemt over

Louis Maus gaat met pensioen. Pastoor Jan Beliën volgt hem op.  © roger dreesen

Oudsbergen -

Louis Maus (80), pastoor van de parochiefederatie Meeuwen-Gruitrode, is vanaf 1 januari officieel met pensioen. Bisschop Patrick Hoogmartens heeft Jan Beliën, pastoor-moderator in de federatie Opglabbeek en As, gevraagd om vanaf 1 februari pastoor-moderator te worden in de federatie Meeuwen-Gruitrode. Jan Beliën zal zijn werkzaamheden in de federatie As later doorgeven.

Louis Maus was pastoor in Wijshagen om vanaf 2004 als pastoor aangesteld te worden in de federatie Meeuwen-Gruitrode. In februari 2018 werd hij door de parochiefederatie Meeuwen-Gruitrode gevierd voor zijn 50-jarig priesterjubileum. “Pastoor Maus stond tussen de mensen, hij is hier graag gezien, door jong en oud. De parochieteams en jeugdverenigingen waren er vriend aan huis. De deur van de pastorie stond voor iedereen open. In de pastorie van Wijshagen en later ook in de pastorie van Meeuwen eindigden de vergaderingen altijd met een gezellig moment”, weet Rik Hoogmartens van de kerkraad Meeuwen. Een pintje, zijn café Congo, het was de link met zijn leven en werk in Afrika. Pastoor Maus zal tot eind februari nog in de pastorie van Meeuwen verblijven en bijspringen bij erediensten.

Missionarissen

Louis Maus vervoegt in maart in het Antwerpse de gemeenschap van de Missionarissen van het Heilig Hart. Daar is er huisvesting voor hem voorzien in het klooster. Zijn opvolger wordt Jan Beliën, de huidige pastoor in Opglabbeek/As. “Pastoor Beliën zal op termijn de parochie As doorgeven en de erediensten verzorgen in de acht parochies van Oudsbergen. De pastorie van Meeuwen wordt mogelijk het parochiesecretariaat van de acht parochieteams van Oudsbergen. Dit voorstel is nog in onderzoek”, aldus burgemeester Marco Goossens.

Afscheid

Normaal had men al een dankviering voor pastoor Maus georganiseerd, maar corona heeft dat plan in de war gestuurd. “In enkele parochies was er al een kleine afscheidsviering. Maar uitstel is geen afstel. We voorzien later dit voorjaar nog een gepast afscheid voor pastoor Maus”, zegt Rik Hoogmartens van de kerkraad Meeuwen. 

(rdr)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten