Zes Limburgse kandidaten nog in de running voor Nationaal Park of Landschapspark

 © TVL

Hasselt -

Zes van de acht (deels) Limburgse natuurgebieden die zich kandidaat stelden voor de titel Nationaal Park of Landschapspark zijn nog in de running. Zij hebben nu een jaar de tijd om een masterplan op te stellen, midden volgend jaar valt de beslissing.

Mireille Maes

In 2023 krijgt Vlaanderen vier Nationale Parken en drie Landschapsparken. Begin september 2021 moesten de kandidaturen hiervoor binnen zijn. Twee onafhankelijke jury’s beslisten toen welke natuurgebieden een masterplan mochten opstellen.

Voor Limburg waren dat zeven volledig Limburgse natuurgebieden en een gebied op de grens met Vlaams-Brabant. De Wijers (kandidaat voor de titel Landschapspark) en de Demervallei (kandidaat Nationaal Park) zijn niet geselecteerd. De andere zes krijgen nu de kans om een masterplan en operationeel plan op te stellen. Voor een erkenning als Nationaal Park Vlaanderen zijn dat Bosland en Hoge Kempen. Grenzeloos Bocagelandschap (in Voeren), Hart van Haspengouw, Kempen~Broek en RivierPark Maasvallei gaan voor een erkenning als Landschapspark. Net als de andere Vlaamse kandidaten krijgen ze elk 100.000 euro ondersteuning voor het opmaken van de plannen. Midden 2023 beslist de Vlaamse regering welke gebieden officieel erkend worden.

LEES OOK. Onderzoek wijst uit: Nationaal Park Hoge Kempen brengt jaarlijks 191 miljoen euro op

De uitkijktoren in Bosland. 

Erfgoed

“Stellingen dat Vlaanderen te klein is, moeten definitief naar de prullenmand: we gaan ruimte maken”, stelt Vlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA), die samen met haar collega van Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) de kandidaten voor de volgende ronde woensdag bekendmaakte. “We moeten onze natuur, onze prachtige landschappen en erfgoed voluit benutten. Een Vlaams Park bewijst trouwens niet alleen op het vlak van natuur en milieu zijn meerwaarde, het is ook een economisch rendabel ‘product’ en kan een echte motor zijn van de streekontwikkeling.”

LEES OOK. Waarom Bosland de titel van Nationaal Park moet krijgen.

“Historische gebouwen, sites en landschappen zijn herkenbare bakens in een veranderende omgeving”, vult Diependaele aan. “Ze laten zien waar we vandaan komen, wie we zijn, welke ontwikkeling we doormaken. Het is daarom van belang om zorg te dragen voor deze sites en ze op een goede manier door te geven aan toekomstige generaties.”

Nationaal Park Hoge Kempen. 

Afvallers

Natuurgebieden die niet doorgaan naar de volgende ronde, worden door de jury aangemoedigd om op de ingeslagen weg verder te gaan. “Mogelijk kunnen ze in de toekomst alsnog het statuut van Vlaams Park bekomen”, klinkt het. Ze kunnen ook rekenen op blijvende steun van de Vlaamse overheid om de beleidsdoelstellingen op het vlak van landschap en natuur te realiseren. “Zoals dat gaat bij een competitie zijn er veel meer gegadigden dan we erkenningen kunnen geven. Vanuit Vlaanderen gaan we de afvallers en hun talloze vrijwilligers in ieder geval niet in de steek laten”, zegt Demir. “Zeker niet in mijn eigen provincie Limburg. Gebiedscoalities zoals De Wijers, Demervallei, Bulskampveld, Kleine en Grote Nete,… zijn ook zonder statuut van Vlaams Park van bijzonder grote meerwaarde en leveren prachtig werk. De komende jaren kunnen ze waar nodig dan ook op goede samenwerking met en steun van onze Vlaamse diensten rekenen.”

De Vlaamse kandidaten die nu een masterplan mogen opstellen voor Nationaal Park (rood) en Landschapspark (blauw). 

Of er nu twee Nationale Parken in Limburg komen, zal midden 2023 blijken. Bosland kan sowieso niet terugvallen op de titel Landschapspark omdat het hier niet voor heeft gekandideerd, de voorwaarden voor deze titel zijn ook helemaal anders zijn. Na de herkenning heeft Toerisme Vlaanderen in totaal 17 miljoen euro klaarliggen voor alle Vlaamse parken om extra te investeren in promotie, huisstijl en de realisatie van de masterplannen.

De 2 geselecteerde Limburgse kandidaten voor de titel Nationaal Park Vlaanderen zijn:

•Bosland

•Hoge Kempen (bestaand)

De 4 geselecteerde Limburgse kandidaten voor de titel Landschapspark zijn:

•Grenzeloos Bocagelandschap

•Hart van Haspengouw

•Kempen~Broek

•RivierPark Maasvallei

LEES OOK. Acht Limburgse gebieden willen Nationaal of Landschapspark worden.

 ©  luc daelemans

Aangeboden door onze partners