Inflatie in Verenigde Staten stijgt tot 7 procent, hoogste peil sinds 1982

 ©  AP

De inflatie in de Verenigde Staten blijft stijgen en kwam in december uit op 7 procent op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau in bijna 40 jaar, zegt het Amerikaanse ministerie van Arbeid.

mtmBron: BELGA

Gemiddeld zijn consumptiegoederen dus 7 procent duurder geworden in amper een jaar tijd. Dat is slecht nieuws voor de regering-Biden, omdat het de koopkracht van heel wat Amerikanen flink aantast. Een hoge inflatie zet ook druk op de Federal Reserve om in te grijpen via een renteverhoging. Die wordt in maart verwacht, geholpen door het economische herstel.

Een inflatie van 7 procent op jaarbasis ligt in lijn met de verwachtingen van analisten. Op maandbasis bedroeg de inflatie 0,5 procent, iets meer dan de 0,4 procent die was verwacht.

Zonder rekening te houden met de erg volatiele prijzen voor voeding en energie, kwam de inflatie uit op 5,5 procent op jaarbasis en 0,6 procent op maandbasis. Ook dat was meer dan verwacht. 

In december werden vooral wonen en tweedehandsvoertuigen duurder in de VS. Ook de voedingsprijzen zetten hun opmars voort. Energie, de aanjager van de inflatie in bijna heel 2021, werd in de laatste maand van het jaar iets goedkoper. Op jaarbasis lagen de energieprijzen 29,3 procent hoger en die van voeding 6,3 procent.

Eerder deze week beloofde Fed-voorzitter Jerome Powell in de Amerikaanse Senaat dat hij actie zal ondernemen als de recordinflatie blijft aanslepen. Daarnaast is de Amerikaanse economie snel hersteld van de coronacrisis, zei hij. De werkloosheid zakte in december tot 3,9 procent, wat niet veraf is van het niveau van voor de crisis (3,5 procent). Er worden tot drie renteverhoging verwacht dit jaar in de VS.

De beurzen reageerden woensdag niet gealarmeerd op het hoge inflatiecijfer: op Wall Street stond de Dow Jones-index op een half procent winst.

Energie goedkoper

De Amerikaanse president Joe Biden verklaarde op zijn beurt dat zijn regering vooruitgang heeft geboekt om de prijsstijgingen te vertragen. Hij wees er bijvoorbeeld op dat energie in december goedkoper werd. Maar tegelijk erkende hij dat er nog veel werk nodig is, dat de prijzen nog te hoog zijn en de koopkracht van de gezinnen raakt.

Aangeboden door onze partners