Werkcafé HOEK: “Telewerken wordt een blijvertje, maar niet iedereen heeft een geschikt thuiskantoor”

Maarten Van Gool in werkcafé HOEK aan de Handelslei. 

Maarten Van Gool in werkcafé HOEK aan de Handelslei. ©  kma

Sint-Antonius -

Begint de eenzaamheid van het telewerken te wegen? Kan je je moeilijk focussen met een peuter in huis, door het straatrumoer, verbouwingen of kabaal bij de buren? In het ruim pand waar vroeger wijnhandel NieuweWereldWijnen zat op de Handelslei in Sint-Antonius, openden Maarten Van Gool (37) uit Kalmthout en Matthias Neutjens (31) uit Antwerpen het werkcafé HOEK. Tegen drie euro per gestart uur kan je er komen werken, vergaderen of studeren.

Kristin Matthyssen

HOEK op de Handelslei in Sint-Antonius (Zoersel) is een echt proefproject, zeker voor een landelijke gemeente als Zoersel. Het gaat wel verder dan de klassieke coworkingspace. HOEK werkt zonder personeel ter plekke. Geïnteresseerden registreren zich online en kunnen dan via een badge op de app toegang krijgen tot het werkcafé. Ze betalen drie euro per gestart uur. Met dezelfde badge loggen ze ook uit. Wekelijks krijg je een factuur. Er staan een koffiemachine en een afwasmachine waarin je de koppen en glazen kan steken. Na 21u maakt robotstofzuiger ‘Dolly’ de vloer schoon. “Pas op: het is niet dat hier nooit iemand van ons komt”, benadrukt Maarten Van Gool. “We komen dagelijks wel eens kijken of alles nog in orde is.”

Alles samen moet dit voor de meeste ‘plattelanders’ wel een zeer stedelijk concept lijken. Maar Maarten en Matthias geloven er sterk in. “Een werkcafé als HOEK kan de sociale cohesie in de dorpen versterken. In gemeenten als Zoersel, maar ook in Kalmthout - waar ik zelf woon -, wonen veel pendelaars. Die mensen vertrokken vroeger om zeven uur in de file richting Antwerpen en kwamen ’s avonds laat thuis”, zegt Maarten. “Ze kenden hun eigen buren amper. Sinds de coronapandemie is het telewerken exponentieel gegroeid. Het is nu al duidelijk dat we ook na de pandemie gemiddeld twee dagen per week zullen blijven telewerken. Je komt in een situatie van werknemers die dezelfde doelstellingen moeten behalen van hun baas, maar vanuit een ongelijke thuissituatie. Niet iedereen heeft immers een geschikte werkstek thuis. Het gaat niet alleen over afleiding door kinderen, maar ook over comfort, ergonomie, de juiste akoestiek of geschikt licht. Mensen weten doorgaans ook niet goed hoeveel het hun extra kost om het eigen huis overdag te verwarmen. En ook de werkgevers weten nog niet juist hoe ze met die nieuwe realiteit hun verplichtingen moeten nakomen.”

Ergonomische bureaustoelen

Of ze dan verwachten dat werkgevers financieel tussenbeide gaan komen in de kosten van een werkcafé? “Mogelijk wel”, denkt Maarten. “Zo’n werkcafé kan ook het gemis aan collega’s invullen. HOEK is opgedeeld in twee zones. Er is de sociale zone met een koffiehoek en makkelijke zetels en tafels, waar je bijvoorbeeld afspraken kan maken. En dan zijn er de werkplekken, met in de hoogte verstelbare bureaus, beeldschermen en ergonomisch meubilair. Er is ook een ruimte waar je ongestoord kan (video)bellen. ”

Matthias Neutjens en Maarten Van Gool werken samen met Live Light uit Antwerpen, waar ze het duurzaam meubilair huren op maandelijkse basis. “HOEK is een proefproject. Als het aanslaat, openen we elders nog werkcafés. Onze partner Live Light ziet er alvast ook een toekomst in. Je moet het zien zoals deelwagens, maar dan op het vlak van werkplekken.”

HOEK op de Handelslei. 

HOEK op de Handelslei. ©  kma

Maarten stond in 2016 mee aan de wieg van Fosbury & Sons, dat grote coworkingplekken heeft in steden als Antwerpen, Brussel en Amsterdam. “Stedelingen hebben intussen genoeg alternatieven om te telewerken, in dorpen en wijken zijn er minder mogelijkheden als het in je eigen thuiskantoor effe niet lukt.”

Wifi, stopcontacten, grote computerschermen: in HOEK is het allemaal de hele tijd beschikbaar van 7 tot 21u. ”Die registratie vooraf is nodig om toch een beetje controle te houden, maar de gebruikers moeten geen lidgeld of zo betalen. We kozen ook voor ruime uren, omdat er sinds het telewerken nog weinig nine-to-five-kantoorjobs zijn. Misschien kunnen we wel een speciaal tarief voor studenten invoeren, omdat de stille studeerplekken in de gemeente sluiten om 17u en ze hier tot 21u kunnen doorblokken?”

HOEK, Handelslei 115 in Zoersel. Meer info: www.hoek.co
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten