Nu ook muntjak gespot aan Terhaagse kleiputten: “En er zitten zeker drie reeën”

© Bruno Koninckx

Terhagen -

De kleiputten van Terhagen (Rumst) trekken steeds meer dieren aan. De waarneming van een ree zorgde deze week al voor wat beroering, nu komt daar ook een muntjak bij. De ree is trouwens niet alleen, er zitten er zeker drie, die mogelijk zelfs de Rupel of Schelde over zijn gezwommen.

Het bericht van Gazet van Antwerpen dat een bewoner uit de Crequilei een ree had gespot in de buurt van zijn woning aan de rand van het voormalige kleiputten, zorgde voor heel wat reacties. Ook andere bewoners zagen de voorbije dagen een dergelijk dier in de buurt grazen.

In een eerdere reactie liet Eric De Keersmaecker van Natuurpunt weten dat de aanwezigheid van een ree daar voor hen niet ophefmakend was. De meest plausibele uitleg die hij kon geven over de herkomst ervan was dat reeën goede zwemmers zijn en dat dit dier mogelijk de Rupel of Schelde had overgestoken.

Kleintjes op komst

Ondertussen reageerde Danny Vanherbergen namens jagersvereniging WBE Antwerpen Zuid en Rupelstreek ook op het bericht. “Het is bij ons al een tijdje bekend dat in de kleiputten van Terhagen drie reeën zitten. Het gaat om twee bokken en een geit. In het voorjaar mogen we dus bijkomend jonge dieren verwachten.” Ook over de herkomst van reeën in Terhagen heeft Vanherbergen zijn verhaal. “Het zijn inderdaad goede zwemmers. De kans is groot dat ze uit het natuurgebied Graafschap van Bornem aan het kasteel Marnix de Saint-Aldegonde komen.”

Meteen voegt hij er aan toe dat niemand van de Wild Beheerseenheid de intentie heeft om op deze dieren te jagen. “Enkel als de populatie te groot wordt, zijn we van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) verplicht een welbepaald aantal ervan te schieten, zo niet worden we zelfs beboet.”

Ook muntjak gespot

Foto van de muntjak.

Foto van de muntjak. © Bruno Koninckx

Ondertussen plaatste Bruno Koninckx uit de Kapelstraat in de buurt van de Terhagenlei en de kleiputten op sociale media beelden van een gelijkaardig grazend dier. Het was volgens de man totaal niet bang voor de bewoners rondom.

Hierover is Vanherbergen van de plaatselijke jagersvereniging wel verbaasd. “Dit is duidelijk geen ree maar een muntjak. Dat is een exoot. Deze kleine hertachtigen werden ooit vanuit China ingevoerd om hier in het westen als sierdier te houden.”

“Mogelijk wist het te ontsnappen of was iemand dit dier beu en werd het gedumpt. Vorig jaar werden van dit soort dieren ook in buurgemeente Duffel reeds meldingen genoteerd.”

“In sommige gebieden in onze provincie zoals in Schoten vormen ze zelfs een probleem dat moeilijk onder controle te houden is. In tegenstelling tot de reeën worden deze dieren wel meteen gevangen of afgeschoten.”  (Jef Wijckmans)

Het dier is duidelijk niet erg schuw.

Het dier is duidelijk niet erg schuw. © Bruno Koninckx

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten