Grenspark Kalmthoutse Heide mag erkenning aanvragen als Nationaal Park

Kalmthoutse Heide stap dichter bij Nationaal Park.  

Kalmthoutse Heide stap dichter bij Nationaal Park.  © RR

Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Stabroek -

Goed nieuws voor het Grenspark Kalmthoutse Heide. “Grenspark Kalmthoutse Heide kreeg zonet het nieuws dat we verder kunnen werken aan erkenning als Nationaal Park”, bevestigt coördinator Jan Weverbergh. “We zijn optimistisch”, reageert voorzitter Martin Groffen.

Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) heeft het Grenspark Kalmthoutse Heide geselecteerd voor de tweede fase om erkend te worden als Vlaams nationaal natuurpark. “We zijn vereerd en opgetogen dat de waarde van Grenspark Kalmthoutse Heide hierdoor wordt bevestigd, hoewel dit nog geen erkenning inhoud”, reageert voorzitter Martin Groffen.

“Een erkenning als nationaal park is niet alleen belangrijk voor de toekomstige investeringen in dit natuur- en recreatiegebied, maar ook voor de hele regio. We gaan nu aan de slag om het plan op te maken in samenspraak met alle belanghebbenden.” 

“We zijn optimistisch over het verdere verloop van de procedure. Door de selectie wordt het Grenspark nu begeleid in de opmaak van een masterplan. Dat moet in het voorjaar 2023 leiden tot een finale keuze en toekenning van het statuut van Nationale Park.”

Grenspark Kalmthoutse Heide stelde zich in september kandidaat om erkend te worden als nationaal park. Dat ging niet zonder slag of stoot. Heel wat gemeenten reageerden ongerust en vooral de landbouwers hadden veel vragen over wat er met hun gronden zou gebeuren.

Na overleg met de gemeenten stuurde de bijzondere commissie van het Grenspark het plan bij. Onder meer daarin werden geen gronden in landbouwgebied ingekleurd als nationaal park.

“Een erkenning als nationaal park betekent ook een investering in het voortbestaan ervan. Grenspark Kalmthoutse heide is een echte groene long voor de regio en zorgt voor zesduizend hectare aan natuur en recreatiemogelijkheden. Jaarlijks komen hier heel wat toeristen uit binnen- en buitenland naartoe, een echte aantrekkingspool binnen de provincie Antwerpen. Aan Nederlandse zijde is het gebied al deel van het netwerk van Nationale Parken. “

 (ella)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten