“Samen studeren stimuleert mij”

Jan (rechtstaand) en Joren achter zijn laptop in De Kapel in Zoersel.  © kma 

Zoersel -

“Anderen zien studeren, stimuleert mij om zelf beter mijn best te doen.” Joren De Koninck (23) uit Sint-Antonius vertelt het achter zijn laptop, zittend naast de tweede statie ‘Jezus aanvaardt het kruis’ van de Kruisweg in De Kapel in Zoersel. De gewijde eerbiedige stilte in deze voormalige gebedsruimte doet de rest.

Kristin Matthyssen

Een van de mooiste stille studeerplekken van de Noordrand is zeker De Kapel in Sint-Antonius (Zoersel). Het gebouw werd na de Eerste Wereldoorlog gebouwd door de Zusters van het Convent van Bethlehem. Naast hun klooster begonnen de zusters er ook met een psychiatrische instelling, een materniteit en ziekenhuis. Een kleine twintig jaar geleden kwam het complex van het Bethaniënhuis in handen van de gemeente Zoersel die er in 2008 haar gemeentehuis opende. De vroegere kapel van het klooster - waar ook de inwoners van Sint-Antonius vroeger de mis konden bijwonen - is nu een polyvalente zaal. Hoewel ontwijd, zorgen het plafondschilderij van de Heilige Geest, de glasramen met religieuze taferelen en blinkende tegels toch nog voor een speciale serene sfeer.

“Ik woon hier vlakbij”, fluistert Joren De Koninck (23), die zijn tweede master biofarmaceutische wetenschappen aan de Universiteit Antwerpen volgt. “Normaal zit ik op kot in Antwerpen, maar in de examenperiode blijf ik gewoon thuis. Als ik in Antwerpen ben ga ik soms in de bibliotheek blokken. Het is handig dat ik zo dichtbij huis ook een stille studeerplek vind. Meestal zit ik hier van 9 tot 17u. Van mij zou het nog wat langer mogen, maar ik wil zeker geen kritiek leveren. Ik ben al heel blij dat dit er is.”

Vandaag zitten er vijf mensen te blokken. “Maar meestal zijn het er meer”, weet Joren. “Soms zit De Kapel zelfs vol. Je moet normaal thuis reserveren. Ik kan hier aandachtiger studeren dan thuis. Samen studeren stimuleert mij. Ik studeer nu voor mijn examen ‘management en organisatie’ dat ik de veertiende heb. Mijn examens duren tot de 28ste.”

Jan Van de Velde (21) zit in zijn eerste master psychologie aan de KU Leuven. Hij studeert vandaag statistiek. Jan is pas van 14 december terug uit Finland, waar hij als Erasmusstudent verbleef. “Thuis is het ook rustig, maar ik voel me meer gemotiveerd hier”, zegt Jan. Joren en Jan kennen elkaar. “Het is tof om samen een pauze te nemen”, zegt Joren. “Dan maken we meestal een korte wandeling buiten. Onder de middag ga ik thuis eten.”

Locatie: De Kapel, Handelslei, Sint-Antonius

Capaciteit: 30 studeerplekken

organisator: gemeente Zoersel, in samenspraak met jeugdraad

dagelijks 9-17u

reserveren: via www.zoersel.be

De gemeente Zoersel organiseert stille studeerplekken in de drie deelgemeenten, in De Bremberg in Halle (niet op dinsdagnamiddag) aan het KLJ-lokaal zijn 6 plekken. Hier zit gewoonlijk het minste volk. In Zoersel zijn er 6 plekken in de bibliotheek.

Rustig studeren in De Kapel. ©  kma

Studenten Jan en Joren. ©  kma

Aangeboden door onze partners