IOK maakt afvalcontainers leeg in Baarle-Nassau

Schepen Philip Loots van Baarle-Hertog en wethouder Nico Sommen van Baarle-Nassau hielpen bij de eerste gezamenlijke ophaling. 

Schepen Philip Loots van Baarle-Hertog en wethouder Nico Sommen van Baarle-Nassau hielpen bij de eerste gezamenlijke ophaling. © Hanne Dirven

Baarle -

In de enclavegemeente rijden vanaf dit jaar minder vuilniswagens rond. Intercommunale IOK haalt zoals vroeger elke woensdag het afval op in Baarle-Hertog, maar voortaan ook in het Nederlandse Baarle-Nassau.

Het is de eerste stap van de vernieuwde grensoverschrijdende samenwerking in Baarle. Om de Vlaamse intercommunale IOK toe te laten op Nederlands grondgebied was een aanpassing nodig. “Ik heb de vraag gesteld aan mijn partijgenoot Kris van Dijck, voorzitter van de Commissie Binnenlands Bestuur”, zegt schepen voor Afval Philip Loots (N-VA) van Baarle-Hertog. “Hij legde onze vraag voor in de commissie aan minister Bart Somers, gesterkt door een presentatie over de unieke geschiedenis van Baarle. Zo werd het decreet speciaal voor onze situatie aangepast.”

Voor de inwoners van Baarle-Hertog verandert er niets, voor die van Nassau wel. “Als gemeente willen we de hoeveelheid restafval verminderen naar maximaal 30 kg restafval per persoon per jaar in 2025”, zegt wethouder Nico Sommen. Uit onderzoek blijkt dat van de 132 kg restafval die we in 2020 inzamelden maar 20 kg echt restafval is. Die andere 112 kg zijn grondstoffen die we kunnen hergebruiken.” Volgens een verdeelsleutel wordt een deel van het afval dat IOK ophaalt, verwerkt in Nederland en een deel in België. (ram)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten