1.000 besmettingen op 24 uur in Gent, maar UZ Gent ziet voorlopig geen toevloed

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

GENT -

De omikronvariant van het coronavirus zorgt voor besmettingsrecords in Gent, maar voorlopig niet voor een toestroom aan patiënten in het UZ Gent. Er ligt maar één omikron-patiënt op intensieve zorg, iemand die niet gevaccineerd was. Het ziekenhuis scherpt wel de bezoekregels aan.

Bert Staes

Patiënten in het UZ Gent mogen sinds dinsdag nog maar één in plaats van twee bezoekers per dag ontvangen. Dat is beslist uit voorzorg voor de besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus. “We willen voorzichtig zijn om uitbraken te voorkomen”, zegt UZ-woordvoerder Karlien Wouters.

Omikron doet de besmettingsrecords ondertussen sneuvelen. Dinsdag testten 1.047 Gentenaars positief op het virus, een nieuw dagrecord. Maar ondanks dat mensen massaal besmet worden, zorgt omikron nog niet voor een toevloed in het UZ Gent.

Het grootste ziekenhuis van de stad verzorgt momenteel 33 coronapatiënten, waarvan er 14 coronapatiënten op intensieve zorg liggen. Slechts één iemand onder hen is besmet met de omikronvariant, een ongevaccineerd persoon. De andere patiënten raakten besmet in de vierde golf, toen de deltavariant nog dominant was.

“De cijfers stijgen of dalen de laatste weken niet echt bij ons”, zegt Wouters. Tegen het begin van volgende week, zal duidelijk zijn of dat zo blijft en of omikron voor minder of meer hospitalisaties zorgt. Er is voorzichtige goede hoop, maar het blijft nog afwachten.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent