Eigenaars van leegstaande panden krijgen hulp bij renovatie maar geen renteloze lening

Onder meer in de Hovestraat, midden in het dorpscentrum, staan twee huizen naast elkaar al geruime tijd leeg. 

Onder meer in de Hovestraat, midden in het dorpscentrum, staan twee huizen naast elkaar al geruime tijd leeg. © EMA

ARENDONK -

Het plan om leegstaande panden in Arendonk om te vormen tot sociale woningen is niet aanvaard door de gemeenteraad. De eigenaars van een leegstaand huis kunnen wel rekenen op hulp bij het opstellen van een renovatieplan, het aanvragen van premies en het zoeken naar een aannemer.

Eddy Meulemans

In Arendonk staan vandaag twintig woningen leeg. Om de eigenaars ertoe aan te zetten om hun pand te renoveren en weer woonklaar te maken, legt de gemeente hen een ‘leegstandsheffing’ op. Deze heffing bedraagt bij aanvang 1.200 euro, maar loopt ieder jaar op: tot maximaal 4.200 euro per jaar, of 350 euro per maand.

Vooruit-Groen stelde daarom tijdens de voorbije gemeenteraad voor om deze speciale belastinggelden op een slimme manier aan te wenden: door de eigenaars een renteloze lening van 25.000 euro aan te bieden, maar ook door hen te ontlasten van alle kopzorgen die gepaard gaan met de renovatie en de latere verhuur van hun woning. Met het plan wilde Vooruit-Groen twee vliegen in één klap slaan: de leegstand aanpakken en tegelijk een antwoord bieden op de grote behoefte aan betaalbare woningen in het dorp.

Energiehuis Kempen

“Wij vinden het een goed idee om de eigenaars van leegstaande panden te ontzorgen”, zegt schepen van Omgeving en Duurzaamheid Kenny Viskens (N-VA). “Wij hebben daarvoor begin vorig jaar een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met Energiehuis Kempen. Dat is een organisatie van de intercommunale IOK en de Vlaamse overheid, die je wegwijs maakt in de verschillende steunmaatregelen voor energie-investeringen en renovatiewerken. Iedere inwoner in onze gemeente kan van de diensten van Energiehuis Kempen gebruikmaken.”

Het toekennen van een renteloze lening gaat volgens de schepen te ver. “Wij kennen vandaag al een renteloze lening tot 15.000 euro toe aan mensen met een laag inkomen die hun huis willen renoveren. Maar voor begoede eigenaars die hun tweede verblijf willen verbouwen? Dat lijkt ons niet gepast en ook niet zinvol.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten