Monument Mols-Dom keert terug naar Keizerstede

Historie en toekomst: een karakteristieke vrachtwagen van ‘Spiegelfabriek O. Mols-Dom’ staat in de gloednieuwe hal van OMD Glaswerken in Herentals gestationeerd. 

Historie en toekomst: een karakteristieke vrachtwagen van ‘Spiegelfabriek O. Mols-Dom’ staat in de gloednieuwe hal van OMD Glaswerken in Herentals gestationeerd. © Hans Otten

Herentals, Turnhout -

De gerenommeerde glasfabrikant O. Mols-Dom (OMD) uit Herentals ging in 2018 failliet, maar vrijwel meteen nam Glaswerken Vanheertum uit Turnhout het bedrijf over. OMD keert nu terug naar de Keizerstede.

Hans Otten

Herentals en Turnhout meten zich af en toe in een partijtje armworstelen over de vraag wie zich historisch gezien de hoofdstad van de Kempen mag noemen. “Maar in deze coronatijden hebben we vooral geleerd dat regionale samenwerking ons allen sterker maakt. Dat bewijst het prachtige verhaal van Mols-Dom. Dergelijke akkefietjes over hoofdsteden zijn wel het laatste van onze bekommernissen”, zegt de Turnhoutse burgemeester Paul Van Miert (N-VA) in een fonkelnieuwe bedrijfshal op de Geelseweg in Herentals.

Op dit kleine bedrijventerrein met verschillende kmo-units heeft OMD Glaswerken, zoals de vroegere glasfabriek O. Mols-Dom de laatste jaren heet, nu zijn intrek genomen. Daarmee keert het Herentalse economische monument na drie jaar afwezigheid finaal naar zijn heimat terug. Hopelijk kan het daar over zeven jaar zijn eeuwfeest vieren.

Eigenaar Frans Versmissen van Groep Versmissen (midden) wordt bij de herintrede in de Keizerstede geflankeerd door burgemeesters Paul Van Miert van Turnhout en Mien Van Olmen van Herentals.

Eigenaar Frans Versmissen van Groep Versmissen (midden) wordt bij de herintrede in de Keizerstede geflankeerd door burgemeesters Paul Van Miert van Turnhout en Mien Van Olmen van Herentals. © Hans Otten

Complementaire bedrijven

“Glaswerken Vanheertum heeft in 2018 dan wel het bedrijf overgenomen omdat ze zo complementair zijn, de bekende gebouwen in de Burchtstraat zaten niet in dat pakket”, zegt directeur Frank Versmissen van de overkoepelende Groep Versmissen. “Daarom hebben we de activiteiten toen allemaal naar Herentals overgebracht. Maar we merkten al snel dat het cliënteel en ook de werknemers zelf graag opnieuw wilden dat we naar Herentals zouden terugkeren. Gelukkig hebben we dit magazijn kunnen kopen, want beschikbare bedrijfsruimte in Herentals is moeilijk te vinden.”

Dat betekent concreet dat het glasbedrijf opnieuw uit twee entiteiten bestaat: OMD Glaswerken in Herentals en Glaswerken Vanheertum in Turnhout. “Hier in Herentals houden we het magazijn voor dubbel glas, van waaruit we heel wat nieuwbouwprojecten in de Kempen, Antwerpen en Limburg bedienen. Daarnaast spitsen we ons van hieruit toe op renovatie-opdrachten in Herentals. In Turnhout hebben we het voorbije jaar sterk geïnvesteerd in grote machines zoals slijp-, snij- en CNC-machines. Daar leggen we ons vooral toe op brandwerend glas, balustrades en lokale renovatieprojecten. De twee bedrijven blijven intensief samenwerken, samen zijn ze goed voor 38 werknemers”, zegt Frans Versmissen.

Groep Versmissen investeerde het laatste jaar niet alleen in de bedrijfshal in Herentals, maar ook in nieuw materiaal.

Groep Versmissen investeerde het laatste jaar niet alleen in de bedrijfshal in Herentals, maar ook in nieuw materiaal. © Hans Otten

Innovaties

De firma’s ontwikkelden recent ook enkele innovaties in de sector. “We hebben exclusief voor Vlaanderen het frameless brandwerend glas in de markt kunnen zetten. Daarnaast pakken we uit met Fineoglas, dat op termijn het driedubbel glas gaat vervangen, maar wel een hoge isolatiewaarde heeft. Dat staat nog in zijn kinderschoenen, maar we gebruiken het al in renovatie en restauratie.”

De Herentalse burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) is opgetogen dat OMD Glaswerken naar zijn boezem terugkeert. “Het was natuurlijk een teleurstelling dat Mols-Dom in 2018 verdween. Niet alleen qua tewerkstelling, maar ook omdat het bedrijf in de hele Kempen toch een soort van city marketing voor onze stad deed. Dat Frans Versmissen al snel aangaf dat hij met OMD terug naar Herentals wilde keren, stemde ons wel heel positief.”

Bij OMD Glaswerken en Glaswerken Vanheertum samen werken 38 mensen.

Bij OMD Glaswerken en Glaswerken Vanheertum samen werken 38 mensen. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten