Na drie jaar dan toch oplossing in de maak voor verlichting vredesmonument Deurne

De verlichting van het vredesmonument blijft stad en district kopzorgen bezorgen. 

De verlichting van het vredesmonument blijft stad en district kopzorgen bezorgen. ©  Joris Herregods

Deurne -

Het Vredesmonument op het Wim Saerensplein in Deurne is opnieuw verlicht. Tijdelijk dan toch. Voor het jaarlijkse herdenkingsmoment van vrijdag 14 januari, is voor een noodoplossing gezorgd. Zaterdag gaat het licht opnieuw uit, al is er een definitieve oplossing in de maak.

Het is altijd iets met het Vredesmonument op het Wim Saerensplein. Sinds de inhuldiging in 2018 stelde er zich altijd wel (minstens) één probleem: barsten in het spiegelglas, beschadigingen op de granieten zuilen, wateroverlast en kapotte verlichting.

De meeste problemen zijn intussen opgelost, met uitzondering van de verlichting.

Guy Dirckx, buurtbewoner en districtsraadslid voor Vlaams Belang, uitte zijn bezorgdheid bij de districtsschepen van Publiek Domein, Freddy Lorent (Open Vld). Zeker met de jaarlijkse herdenking nu vrijdag 14 januari, hoopt Dirckx dat er snel werk gemaakt wordt van een oplossing.

Districtsschepen Lorent zit duidelijk verveeld met de zaak. “Het probleem met de verlichting is op een juridische discussie uitgedraaid tussen de stad Antwerpen en de aannemer over wie de verantwoordelijkheid draagt. Gelukkig zijn er nu nieuwe afspraken gemaakt. De aannemer zou op het einde van de maand de laatste stukken plaatsen, waarna Fluvius de installatie kan testen. Als alles goed gaat, moet het euvel dus snel verholpen zijn. In tussentijd hebben we voor een tijdelijke oplossing gezorgd, zodat het monument verlicht is tijdens de herdenking. Zaterdag gaat het licht dan terug uit, in afwachting van de definitieve herstelling.”

Het monument is opgericht ter nagedachtenis van een deel van het Deurnse politiekorps dat op 14 januari 1944 door de Duitse bezetter opgepakt en afgevoerd werd naar de concentratiekampen. Slechts acht van hen overleefden de gruwel en keerden na de oorlog terug naar huis. jas

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten