Nederlandse koning Willem-Alexander zet Gouden Koets tijdelijk op stal: “Zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is”

© rr

De Nederlandse koning Willem-Alexander zal tot nader order geen gebruik meer maken van de zogeheten Gouden Koets. Dat heeft hij donderdag bekendgemaakt in een videoboodschap. De koets zal “pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is”, klinkt het. De koloniale geschiedenis van het voertuig is omstreden.

jvh

“Onze geschiedenis bevat veel om trots op te zijn”, aldus de Nederlandse koning. “Tegelijkertijd biedt ze ook leerstof om fouten te erkennen en in de toekomst te vermijden. We kunnen het verleden niet herschrijven, maar we kunnen wel samen proberen ermee in het reine te komen. Dat geldt ook voor het koloniale verleden. Het heeft geen zin om wat gebeurd is door de bril van onze tijd te veroordelen en te diskwalificeren. Simpelweg historische objecten en symbolen verbannen is beslist ook geen oplossing. De Gouden Koets zal pas weer kunnen rijden als Nederland daar klaar voor is. En dat is nu niet het geval”, aldus de koning. “Zolang er mensen in Nederland leven die dagelijks de pijn van discriminatie voelen, werpt het verleden nog zijn schaduw over onze tijd en is het nog niet voorbij. Alleen als we deze weg tot verzoening samen afleggen, kan de Gouden Koets weer rijden op Prinsjesdag, de dag waarop we onze democratie en onze verbondenheid als Nederlanders vieren.”

De koets is omstreden omwille van een afbeelding op het zogeheten paneel ‘Hulde der Koloniën’, door de schilder Nicolaas van der Waay. Daarop is te zien hoe halfnaakte inwoners van de toenmalige Nederlandse koloniën knielend cadeaus aanbieden aan de Hollandse Maagd. De koets staat momenteel in een museum in Amsterdam, en zal na afloop van die tentoonstelling bewaard worden in het koninklijk paleis in Den Haag.

Aangeboden door onze partners