Jaar minder straf, maar vijf jaar langer onder controle: ex-sportief directeur KSV Roeselare krijgt vijf jaar in zedenzaak

Jolan F. (centraal) 

Jolan F. (centraal) ©  Jan Van der Perre

Jolan F. na zijn veroordeling tot vijf jaar effectief voor het Antwerpse hof van beroep. 

Jolan F. na zijn veroordeling tot vijf jaar effectief voor het Antwerpse hof van beroep. ©  mkm

1 / 2

Jolan F. (26), de ex-sportief directeur van KSV Roeselare, is donderdag in beroep veroordeeld tot vijf jaar effectief en tien jaar ter beschikkingstelling voor de strafuitvoeringsrechtbank. Hij beloofde jonge voetballertjes een mooie toekomst in ruil voor seksuele handelingen. “De feiten zijn zeer ernstig”, sprak het hof.

Vergezeld door zijn moeder stapte Jolan F. (26) donderdagmiddag het Antwerpse hof van beroep binnen. De twintiger, die in 2020 nog even sportief directeur was bij het intussen failliete KSV Roeselare, heeft in een periode van vier jaar zestien jonge voetballers seksueel benaderd.

LEES OOK.Contract in ruil voor seks: sportief directeur KSV Roeselare verdacht van aanranding minderjarigen

Zijn modus operandi: hen een profcontract beloven, in ruil voor seksuele handelingen. Jolan F. werd in eerste aanleg vorig jaar veroordeeld tot zes jaar cel en vijf jaar ter beschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank. Maar Jolan F. ging in beroep. Volgens zijn advocate Issabel De Fre is haar cliënt sindsdien in therapie. Hij zat zijn voorhechtenis intussen ook uit onder elektronisch toezicht, waardoor Jolan F. in beroep op een straf met uitstel hoopte. Maar het hof ging daar niet in mee. “Beklaagde won meerdere jongeren hun vriendschap door hen cadeaus in ruil te geven. Zo beloofde hij een gsm, Playstation in ruil voor betastingen of een kus”, klinkt het in het arrest. “Hij nam ook jongeren mee naar het buitenland zonder dat clubs hiervan op de hoogte waren.”

Volgens het hof gaat het om “zeer ernstige feiten” en is zijn “voorgehouden spijt en schuldbesef” veeleer ingegeven door eigen belang. Jolan F. werd daarom veroordeeld tot vijf jaar effectief - slechts één jaar minder- en tien jaar controle voor de strafuitvoeringsrechtbank.

LEES OOK.Ex-voetbaltrainer van KSV Roeselare riskeert 16 jaar cel voor zedenfeiten met 17 minderjarige spelers: “Ik ben schuldig aan de meest verwerpelijke feiten”

Jolan F. zal zich binnenkort dus moeten aanbieden in de gevangenis, waar hij nog zeker bijna twee jaar zal moeten uitzitten. Zijn advocate reageert ontgoocheld. “Wij zijn teleurgesteld dat een effectieve straf volgt na de inspanningen van mijn cliënt rond zijn doorgedreven psychologische begeleiding.”

In juni 2020 volgde de eerste klacht tegen Jolan F. Na uitlezing van zijn gsm en laptop kwamen nog meer slachtoffers in beeld, want hij benaderde hen het liefst via sociale media. Naast profcontracten bood hij jongens ook een Playstation, gsm of geld aan in ruil voor een kus of aanrakingen.

De correctionele rechtbank van Antwerpen veroordeelde Jolan F. eerder dit jaar tot zes jaar cel en vijf jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank voor aanranding, het verkrijgen van ontucht van een minderjarige door overhandiging van een voordeel, grooming, cyberlokking en seksuele belaging. Er was in het strafdossier sprake van zeventien slachtoffers tussen 13 en 18 jaar. Voor het seksueel belagen van één slachtoffer werd hij toen vrijgesproken, de andere feiten vond de rechtbank bewezen.

Jolan F. betwistte de feiten niet meer, maar hoopte in beroep op een straf met probatie-uitstel. De rechtbank heeft zijn eerdere veroordeling nu echter grotendeels bevestigd. “Het hof heel alles heel grondig onderzocht en heeft vastgesteld dat de feiten heel ernstig zijn. Vandaar de gevangenisstraf van vijf jaar”, gaf de rechtbank mee tijdens de uitspraak.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten