Consensus tijdens groot vuurwerkdebat: “Een vuurwerkverbod is een trigger om het net wel te doen”

Ondanks het vuurwerkverbod knalde het van oud op nieuw overal in Laakdal 

Ondanks het vuurwerkverbod knalde het van oud op nieuw overal in Laakdal © Michael Janssens

Laakdal -

CD&V Laakdal organiseerde woensdagavond een onlineburgeroverleg met als thema ‘Het Grote Vuurwerkdebat’. De voor- en tegenstanders kwamen al snel tot een consensus en hun voorstel werd meteen doorgespeeld aan burgemeester Tine Gielis.

Annelies Frederickx

In Laakdal was een vuurwerkverbod van kracht, maar meer dan ooit werd er in de gemeente geknald van oud op nieuw. “In onze gemeente is vuurwerk een echte traditie”, legt burgemeester Tine Gielis (CD&V) uit. “Het middenstandsvuurwerk in Veerle Dorp is een echt begrip. Omdat de middenstand de activiteit geannuleerd had, namen we dit eindejaar in Laakdal wel deel aan het vuurwerkverbod van onze politiezone. Toch knalde het overal in de gemeente.”

Op sociale media ontstond flink wat commotie naar aanleiding van dat vuurwerk. “We konden inderdaad op sociale media merken dat het thema leeft in de onze gemeente en daarom hielden we woensdag een burgeroverleg”, vertelt Stein Voet, voorzitter van CD&V Laakdal. “Voor- en tegenstanders van binnen en buiten de partij deden hun zegje en legden argumenten op tafel.”

Stein Voet, voorzitter CD&V Laakdal, modereerde het online burgeroverleg

Stein Voet, voorzitter CD&V Laakdal, modereerde het online burgeroverleg © AF

“Al snel kwamen beide partijen tot een consensus en dat was erg opmerkelijk”, gaat Stein Voet verder. “Vanuit het burgeroverleg suggereert men om geen vuurwerkverbod meer uit te vaardigen, want dat is blijkbaar alleen een trigger om net wel vuurwerk af te steken. Volgens de deelnemers aan het debat is het beter om in de toekomst in iedere deelgemeente of wijk een centrale plaats aan te duiden of te voorzien, waar particulieren hun vuurwerk kunnen afsteken. Dan gebeurt dat niet vanuit elke tuin en is de impact op dieren (hopelijk) minder groot.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten