Zoektocht naar alternatieven voor geluidsschermen langs E19

Het buurtcomité wil meer geluidsschermen dan alleen maar ter hoogte van de Drie Eikenstraat. 

Het buurtcomité wil meer geluidsschermen dan alleen maar ter hoogte van de Drie Eikenstraat. © Filip Spoelders

Edegem -

Het Edegemse buurtcomité dat geluidsschermen wil langs de E19 ter hoogte van Molenveld gaat samen met het gemeentebestuur op zoek naar alternatieven. Geluidsmetingen hebben uitgewezen dat het Agentschap Wegen en Verkeer financieel niet moet tussenkomen voor de plaatsing van hogergenoemde schermen.

Filip Spoelders

Op vraag van het buurtcomité liet het Agentschap Wegen en Verkeer opnieuw metingen uitvoeren langs de E19 ter hoogte van Edegem. Bij een te hoge geluidsoverlast voor de buurtbewoners zou Vlaanderen meebetalen voor de plaatsing van geluidsschermen.

“Maar de metingen overschreden de geluidsdrempel niet. Het ging wel slechts om enkele tienden van decibels. We hadden gevraagd om zelf de locaties voor de metingen aan te duiden, maar dat kon uiteindelijk niet”, schetst Anthony Pauwels van het buurtcomité de situatie.

Groene geluidsmuur

Het Agentschap Wegen en Verkeer zal de plaatsing van geluidsschermen dus niet meebetalen. “Een gemeente als Edegem kan zulke schermen niet alleen betalen. We gaan samen met de buurt op zoek naar alternatieven. Het aanplanten van een groene geluidsmuur, bijvoorbeeld met laurierkers, behoort tot de mogelijkheden”, reageert burgemeester Koen Metsu (N-VA).

Ondanks de voor hen tegenvallende geluidsmetingen laten de buurtbewoners het dossier dus niet los. “We zoeken inderdaad naar alternatieven zoals een groene muur op de berm. Het is opvallend dat de geluidshinder in onze wijken tijdens de winter veel erger is dan tijdens de zomer. Dat komt doordat de bomen op de berm in die periode hun bladeren verliezen”, vult Pauwels aan.

De vraag naar geluidsschermen is al langer bezig. Er vonden geluidsmetingen plaats in 1991, 2010, 2017 en nu dus ook in 2021.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten