Er komt een permanente gedenkplek voor slachtoffers gasontploffing

Tussen het puin, dat ondertussen veilig opgeslagen is in een loods, liggen nog persoonlijke spullen die mogelijk gerecupereerd kunnen worden. 

Tussen het puin, dat ondertussen veilig opgeslagen is in een loods, liggen nog persoonlijke spullen die mogelijk gerecupereerd kunnen worden. ©  BELGA

Turnhout -

Woonmaatschappij De Ark plant de bouw van een permanente gedenkplek ter nagedachtenis van de slachtoffers van de gasontploffing in Turnhout. Veertig bewoners en familieleden woonden donderdagmiddag een eerste bewonersvergadering bij.

Guy Van Nieuwenhuysen

De Ark slaagde er na de gasontploffing in om binnen de week een nieuwe woning te vinden voor alle bewoners van het getroffen gebouw in de Boerenkrijglaan. Toch blijven de slachtoffers met veel vragen zitten. Daarom organiseerde De Ark in samenwerking met de stad Turnhout donderdag een eerste bewonersvergadering voor bewoners, hun familieleden en alle mensen die rechtstreeks betrokkenen zijn.

De woonmaatschappij maakt samen met experten een plan op om na te gaan hoe de persoonlijke spullen van de slachtoffers, die nog tussen het puin liggen, veilig kunnen worden gerecupereerd. Het meeste puin ligt opgeslagen in een beveiligde loods. Het getroffen gebouw wordt bovendien bewaakt, onder andere met camera’s. “Er zijn geen nieuwe meldingen van ongewenste bezoekers geweest”, stelt Kassandra Driezen van De Ark de bewoners gerust.

Nieuwe vergadering

De sloopvergunning is afgeleverd, het gebouw wordt ten laatste eind februari gesloopt. Er komt wel een permanente gedenkplek ter nagedachtenis van de slachtoffers. “We overleggen met de stad hoe die gedenkplek vorm kan krijgen.” De Ark brengt bewoners die kampen met gevoelens van stress, onzekerheid en angst in contact met Slachtofferhulp. Verscheidene bewoners toonden zich bezorgd over het gebruik van gas in gebouwen. Om daarop te antwoorden, organiseert De Ark een nieuwe vergadering waarop een expert meer toelichting komt geven.

De Ark en de verzekeringsmaatschappij Ethias zorgen voor de afwikkeling van de verzekeringsdossiers van het gebouw en het verplaatsen van de inboedel. “De inboedel zelf wordt gedekt door de eigen verzekering van de bewoners. Slachtofferhulp kan hen daarin begeleiden, ook wie niet is verzekerd”, zegt Kassandra Driezen.

Ook het gebouw aan de overkant van de straat liep schade op. Technici van De Ark zijn op dit ogenblik bezig om de meest dringende schade, zoals glasbreuk en verlichting, te herstellen. De inwoners van dit gebouw kregen ook informatie over de verdere afwikkeling van het schadedossier.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten