Gent verdeelt dan toch gratis zelftests: “Zelfs één euro per test is voor sommigen te veel”

Stad Gent deelt gratis zelftests uit. (foto ter illustratie) 

Stad Gent deelt gratis zelftests uit. (foto ter illustratie) ©  DBA

Gent -

De Stad Gent deelt dan toch gratis zelftests uit aan kinderen uit kwetsbare gezinnen. Vorige week vond het stadsbestuur dat nog de verantwoordelijkheid van de federale regering.

Max Dedulle

“Als Stad voorzien we niet in gratis tests, maar we hopen dat de federale overheid op dat vlak haar verantwoordelijkheid neemt”, zei schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) vorige week aan De Gentenaar. Ze deed die uitspraak nadat de federale regering het advies had gegeven om kinderen vanaf zes jaar wekelijks preventief te testen.

Een vraag van gemeenteraadslid Yeliz Güner (Open VLD) tijdens de commissie Onderwijs woensdagavond toont aan dat het stadsbestuur het geweer ondertussen van schouder heeft veranderd. “Veel gezinnen hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming, waardoor een zelftest voor hen slechts één euro kost”, zegt bevoegd schepen Rudy Coddens (Vooruit). “Maar voor veel gezinnen is zelfs dat niet haalbaar. Daarom verdelen we een aantal gratis zelftests, onder meer via het netwerk van armoedeorganisaties.”

Maldegem

Met deze maatregel volgt Gent het voorbeeld van onder meer Maldegem en Kortrijk. Over hoeveel gratis tests het precies gaat, is nog niet zeker. De Stad bekijkt nog samen met de armoedeorganisaties hoe groot de noden zijn.

Daarnaast hebben heel wat gezinnen recht op goedkopere zelftests van 1 euro. Die tegemoetkoming wil Stad Gent zo bekend mogelijk maken. “Dat gebeurt onder meer via maatschappelijk werkers en het OCMW”, zegt Coddens. “Het kan niet de bedoeling zijn dat mensen niet worden getest om financiële redenen. Als Stad willen we ons steentje bijdragen, maar er ligt ook veel verantwoordelijkheid bij de bovenlokale overheid.”

LEES OOK:Gent kreunt onder omikron en maandag heropenen de scholen: “Het worden pittige weken”

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent