GO! Antwerpen houdt hart vast voor volgende weken: “We moeten erover waken dat onze leerkrachten niet opbranden”

 

 ©  Jan Stassijns

Antwerpen -

In het onderwijs kijken directies en leerkrachten met een bang hartje naar de komende weken. In de Spectrumschool, technisch onderwijs in Deurne en Antwerpen, zijn dertien leerkrachten uitgevallen. “Maar het tekort aan leerkrachten zit overal”, zegt Danielle Van Ast, algemeen directeur van GO! Scholengroep Antwerpen. “Aan dit tempo, met deze druk, houdt niemand het vol.”

Jan Stassijns

De eerste schoolweek na de kerstvakantie is bijna afgelopen. Maandag heropenden de scholen op het moment dat de omikronvariant welig tierde. Hij doet het aantal coronabesmettingen nog pijlsnel stijgen. Behalve het aantal leerlingen dat afwezig is, hebben scholen ook te kampen met een uitval bij leerkrachten. En ook daar voelen leerlingen de gevolgen van. In de GO! Spectrumschool in Deurne en Antwerpen zijn dertien leerkrachten uitgevallen. Als je weet dat er in de week voor de kerstvakantie veertig van de 160 leerkrachten afwezig waren, lijkt dat mee te vallen. “Dat klopt”, zegt directeur Christine Hannes. “Maar het geeft een vertekend beeld. Je begint alles te relativeren, maar eigenlijk is dit ook niet oké. Dit komt bovenop het lerarentekort dat er sowieso al was. Er zijn geen vervangingen mogelijk omdat we gewoon niemand vinden. De pot met leerkrachten lijkt leeg.”

Christine Hannes, directeur van de Spectrumschool. 

Christine Hannes, directeur van de Spectrumschool. ©  Jimmy Kets

Dat betekent dat ook de directrice en leden van het beleidsteam de laatste maanden geregeld zelf voor de klas staan. De Spectrumschool richt zich ook specifiek op oud-leerlingen om het tekort op te vangen. “We hebben een goed contact met onze oud-leerlingen. Ze kennen onze werking en doen dit vaak uit engagement. Er zijn dit schooljaar twee oud-leerlingen gestart voor automechanica, een vak waar we echt heel moeilijk iemand voor vinden. We zijn erg blij dat ze die stap naar het onderwijs zetten, zeker nu natuurlijk. We zijn benieuwd wat de komende weken gaan brengen. Het is miserie, maar we krijgen het nog gebolwerkt. Maar we weten dat het erg snel kan veranderen.”

Daniëlle Van Ast, algemeen directeur van de GO! Scholengroep Antwerpen, kijkt met een bang hart naar volgende week. “We zijn nog maar de eerste week na de vakantie, maar de situatie is zeker niet beter”, zegt Van Ast. “We hopen dat onze scholen dit kunnen blijven managen. Zonder enige besmetting zijn we al blij dat we genoeg leerkrachten vinden, laat staan met de besmettelijkere omikronvariant. En als leerkrachten uitvallen met een besmetting of thuis moeten blijven omdat hun zoon of dochter thuiszit met corona, weegt dat ook op leerkrachten die wél op school zijn. We moeten erover blijven waken dat zij niet opbranden. Want aan dit tempo, met deze druk, houdt niemand het vol.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten