Britse prins Andrew levert titels in: “Hij zal zichzelf verdedigen als privépersoon”

© Het Nieuwsblad

De Britse prins Andrew levert zijn militaire titels en andere eerbetonen in. Dat heeft het Britse koningshuis laten weten. Andrew (61) wordt er in de Verenigde Staten van beschuldigd in 2001 meermaals een toen 17-jarig meisje te hebben misbruikt. Het is voor het eerst dat Buckingham Palace reageert op de beslissing van de rechtbank.

jvh

“Met de goedkeuring van de koningin heeft de hertog van York zijn militaire titels en koninklijke patronages teruggegeven aan de koningin”, klinkt het in een statement van het koninklijk paleis. “De hertog van York blijft geen publieke opdrachten ondernemen, en verdedigt zichzelf in deze rechtszaak als private burger.” Prins Andrew zal ook niet langer de ­titel van Zijne Koninklijke Hoogheid gebruiken. Daarmee lijkt de rol van de prins aan het Britse Hof wel helemaal uitgespeeld. De openbare rol van de prins was eerder al teruggeschroefd door de zaak-Epstein.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK. Prins Andrew moet chalet verkopen om advocaten te betalen (want de Queen wil het niet doen)

Prins Andrew wordt in de Verenigde Staten aangeklaagd door Virginia Giuffre. De inmiddels 38-jarige vrouw zegt dat de prins haar in 2001 – toen zij 17 jaar oud was – op drie verschillende tijdstippen heeft misbruikt. Dat misbruik vond plaats in de kringen rond de steenrijke zakenman en zedendelinquent Jeffrey Epstein, die Giuffre zou hebben opgedragen om seks met de prins te hebben. Andrew, de op één na oudste zoon van koningin Elizabeth, heeft die beschuldigingen altijd ontkend.

LEES OOK. Nieuwe belastende getuigenis tegen prins Andrew: “Virginia Giuffre sms’te dat ze met Epstein, Maxwell en prins Andrew was” (+)

Woensdag besliste een rechter in New York nog dat de rechtszaak van Giuffre mag doorgaan, nadat de advocaten van prins Andrew hadden verzocht om de zaak te seponeren, omdat er een overeenkomst zou bestaan tussen Giuffre en Epstein waarin de vrouw zich ertoe verbond om geen rechtszaken over het misbruik meer aan te spannen. De zaak zou tussen september en december kunnen voorkomen.

Collectie titels

Na een loopbaan van 22 jaar bij de Royal Navy had Andrew een collectie militaire eretitels verzameld. En hij was ook beschermheer van verschillende goede doelen en organisaties. Alhoewel veel liefdadigheidsinstellingen al afstand van hem hadden genomen, stond hij op de website van de koninklijke familie nog steeds honderd keer vermeld als beschermheer van onder meer scholen, ziekenhuizen en cricketclubs.

Ook prins Harry verloor zijn militaire eretitels, beschermheerschappen en de aanspreektitel Zijne Koninklijke Hoogheid, nadat hij beslist had zich terug te trekken uit de Britse koninklijke familie en te verhuizen naar de Verenigde Staten.

LEES OOK. Advocaat van vrouw die prins Andrew aanklaagt: “Mijn cliënt wil gerechtigheid, niet louter een financiële schikking”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten