Massaal vuurwerk afgeschoten met oudejaar en toch maar drie pv’s uitgeschreven

Voor, tijdens en na oudejaarsnacht waren in Arendonk dagelijks tientallen luide vuurwerkknallen te horen. 

Voor, tijdens en na oudejaarsnacht waren in Arendonk dagelijks tientallen luide vuurwerkknallen te horen. © Fred Peeters

ARENDONK -

Patrouilles van de lokale politie Kempen Noord-Oost hebben bij de overgang van oud naar nieuw drie processen-verbaal opgemaakt voor het illegaal afsteken van vuurwerk in Arendonk. Dat heeft burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) geantwoord op een vraag van de oppositie Vooruit-Groen.

Eddy Meulemans

Voor, tijdens en na oudejaarsnacht waren in Arendonk dagelijks tientallen luide knallen van feestvuurwerk te horen. Ondanks een algemeen verbod werd er op diverse plaatsen in het dorp duchtig in de lucht geschoten. “Onze politie heeft in totaal elf interventies verricht”, bevestigt burgemeester Hendrickx. “Maar de handhaving is en blijft lastig. Je moet de daders al op heterdaad betrappen, want je kunt moeilijk iemand bestraffen die op straat zogezegd gewoon naar het vuurwerk staat te kijken.”

Kristof Hendrickx: “Je moet de daders al op heterdaad betrappen, want je kunt moeilijk iemand bestraffen die op straat gewoon naar het vuurwerk staat te kijken.”

Kristof Hendrickx: “Je moet de daders al op heterdaad betrappen, want je kunt moeilijk iemand bestraffen die op straat gewoon naar het vuurwerk staat te kijken.” © EMA

Vooraf deed de gemeente via de sociale media en andere informatiekanalen nochtans een warme oproep aan haar inwoners om geen vuurwerk af te steken en beducht te zijn voor de risico’s voor mens en dier. “Maar hoe meer informatie je geeft, hoe meer er geknald wordt, zo lijkt het wel”, zegt de Arendonkse burgervader. “Of er een oplossing voor is? Zelf pleit ik ervoor om de verkoop en het bezit van vuurwerk in heel het land te verbieden. Al moeten we helaas ook vaststellen dat veel van die springtuigen vrij te koop zijn op het internet.”

Katten en honden spoorloos

Burgemeester Hendrickx geeft verder nog aan dat hij dit keer geen meldingen ontving van mensen die gewond raakten of eigendommen die beschadigd werden door feestexplosieven. “Toch veroorzaken de lichtflitsen en knallen heel wat leed bij eigenaars van paarden en huisdieren”, zegt hij. “Meerdere katten en honden in onze gemeente liepen weg in de nacht van oud naar nieuw en waren twee dagen later nog altijd spoorloos.”

Minderjarigen betrapt

Bovenop de drie pv’s werden twee dagen na Kerstmis nog drie GAS-boetes uitgeschreven aan enkele minderjarigen voor het bezit en het afvuren van feestexplosieven in het dorpscentrum van Arendonk. Ook hun ouders werden verwittigd. Eerder in december nam de lokale politie bij een huiszoeking in Arendonk nog een grote hoeveelheid vuurwerk in beslag. (ema)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten