Verhoogde PFAS-concentraties op drie sites: bewoners moeten voorzorgsmaatregelen nemen

Op het parkeerterrein van de Verversgracht werd in 2020 nog het coronatriagecentrum ingericht.

Op het parkeerterrein van de Verversgracht werd in 2020 nog het coronatriagecentrum ingericht. © Luc Weyens

DIEST -

Op drie sites in Diest zijn verhoogde PFAS-concentraties vastgesteld: de Schaluinstraat, het terrein Nijverheidslaan 13 en de zone van de oude brandweerkazerne aan de Verversgracht.

Luc Weyens

Dat heeft de stad samen met de Openbare Afvalstoffenmaatschappij OVAM en het agentschap Zorg en Gezondheid bekendgemaakt. Bewoners in de buurt ervan moeten voorzorgsmaatregelen in acht nemen. Bijkomend onderzoek moet meer duidelijkheid brengen.

Naar aanleiding van de bodemverontreiniging rondom de site van 3M in Zwijndrecht, staat onderzoek naar PFOS (perfluoroctaansulfonzuur) en PFAS (perfluoralkylstoffen, de ruimere groep van producten) in heel Vlaanderen hoog op de agenda. Schepen van Leefmilieu Rick Brans (Open Diest): “Na een eerste verkennend onderzoek in juni 2021 hebben wij nu melding van OVAM gekregen dat er meer onderzoek nodig is binnen de drie afgebakende zones rond het brandblusoefenterrein in de Schaluinstraat, het terrein aan de Nijverheidslaan 13 en het oude brandweerterrein aan de parking Verversgracht.”

De stad adviseert volgende veiligheidsmaatregelen tot op honderd meter van de site Nijverheidslaan 13 en tot op vijfhonderd meter van de sites Schaluinstraat & Verversgracht: geen putwater gebruiken als drinkwater, ook niet om te koken, koffie of thee te zetten en ijsblokjes te maken. Putwater is ook niet gewenst om de moestuin te besproeien of het zwembad te vullen. Voor planten, het wassen van de auto, het toilet doorspoelen en de oprit afspuiten mag het wel.

Nieuw ziekenhuis

Voor een zone tot honderd meter van de Schaluinstraat komen daar nog maatregelen bij. Ouderen, kinderen tot twaalf jaar, immuunzwakke personen, zwangere vrouwen en vrouwen die een kindje willen krijgen of borstvoeding geven, eten best geen zelfgeteelde groenten en fruit, geen eieren van eigen kippen en ook geen zelfgekweekt kleinvee, zoals kippen en konijnen. De inwoners krijgen die informatie ook in een brief en vrijdag 21 januari zijn ze welkom op een infovergadering om 19 uur in de Lakenhalle. Op de zone naast het terrein op de Verversgracht trekt het Algemeen Ziekenhuis Diest momenteel een nieuwbouw op. “Samen met AZ Diest volgen wij de resultaten nauwkeurig op”, beklemtoont Brans.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten