Geen gratis sneltesten voor Brechtenaren, wel tussenkomst voor kansarmen

Brecht stelt geen gratis zelftesten voor de inwoners ter beschikking.

Brecht stelt geen gratis zelftesten voor de inwoners ter beschikking. © fvv

Brecht -

De gemeente stelt geen gratis sneltesten ter beschikking van alle inwoners. Raadslid Patrick Van Assche (Vlaams Belang) had dit voorgesteld op de gemeenteraad. “Gezinnen met kinderen in nood krijgen wel een tussenkomst”, stelt schepen Luc Aerts (CD&V).

“Corona laat ons nog niet los. Sneltesten worden door de experts aanbevolen om de PCR-testcapaciteit niet te overbelasten. Verschillende simulaties tonen aan dat de kosten voor sneltesten toch kunnen oplopen”, argumenteert Van Assche.

“Er bestaat wel een verminderd tarief, maar voor mensen die net buiten die voorziene criteria vallen, neemt die kost een hap uit het budget: ‘Koop je een brood minder of betaal je een rekening niet, of koop je een test?’”

“De federale overheid speelt de verantwoordelijkheid door naar de regio’s. Vlaanderen ‘beveelt zelftests sterk aan’, maar wil ze niet gratis ter beschikking stellen. ‘Maar niets hoeft lokale besturen tegen te houden om zelf tests aan te kopen en die gratis te verdelen’, stelde de federale minister van Volksgezondheid. De lokale besturen mogen de kastanjes uit het vuur halen. Wat kan Brecht doen? Organisatorisch, logistiek, financieel?”

Tussenkomst

In de vergadering van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst is er afgelopen donderdag al beslist om gezinnen met kinderen in nood, na sociaal onderzoek, een tussenkomst te verlenen voor de aankoop van sneltesten. Dit wordt op de eerstvolgende vergadering ook bekrachtigd”, benadrukt schepen van Sociale Zaken Luc Aerts (CD&V). “Verder wordt bekeken of er via de twee welzijnsschakels De Kar en De Schakel nood is om sneltesten te verspreiden.”

“We hebben de overweging gemaakt dat het niet vanzelfsprekend is dat de lokale besturen de rekening betalen van wat op een hoger niveau beslist wordt en er omzichtig moet omgesprongen worden met een tussenkomst voor sneltesten, nu mensen ook maskers, gels, FFP2-maskers en zo meer moeten kopen. We kunnen niet alles blijven financieren.”

“Nu al kunnen mensen met een verhoogde tegemoetkoming, zoals mindervaliden, mensen met een inkomensgarantie voor ouderen, leefloners, sneltesten kunnen kopen tegen slechts 1 euro. We verwachten dat het nogal zal meevallen. Maar we volgen de situatie verder op.” ella

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Sportnieuws uit Brecht