Leider van Amerikaanse extreemrechtse militie Oath Keepers opgepakt

Stewart Rhodes 

Stewart Rhodes ©  REUTERS

De leider en oprichter van Oath Keepers, een van de belangrijkste extreemrechtse organisaties in de VS, is donderdag opgepakt wegens zijn betrokkenheid bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

jvh

De 56-jarige Stewart Rhodes, en tien andere leden van de militie, zijn aangeklaagd voor opruiende samenzwering en nog vier andere feiten, zo blijkt uit de mededeling van het ministerie. Concreet wordt de leider van de burgermilitie verdacht van een complot dat als doel had om mensen aan te zetten tot een opstand tegen de staat. Rhodes zou vorig jaar ook aanwezig geweest zijn bij het Capitool. Daar communiceerde hij naar verluidt via zijn mobiele telefoon en een chatapp met leden van zijn team.

Rhodes heeft altijd verklaard dat hij zelf niet in het parlementsgebouw is geweest. Hij heeft in de media ook steeds ontkend dat hem iets te verwijten valt. Hij zou juist hebben geprobeerd om leden van zijn groep “uit de problemen” te houden. Medestanders die toch het parlementsgebouw binnenvielen, deden dat volgens hem op eigen initiatief.

Iets meer dan een jaar geleden bestormden aanhangers van toenmalig president Donald Trump het Capitool in Washington. Ze wilden zo voorkomen dat het parlement de verkiezingsoverwinning van de Democraat Joe Biden zou goedkeuren. Er vielen verschillende doden.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten