Ziekenwagen verhuist van Bornem naar Puurs

De FOD Volksgezondheid wil dat de ambulances het hele werkgebied van de brandweerzone zo goed mogelijk dekken. 

De FOD Volksgezondheid wil dat de ambulances het hele werkgebied van de brandweerzone zo goed mogelijk dekken. © MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Klein-Brabant -

In het kader van de samenwerking binnen de brandweerzone Rivierenland werden enkele beslissingen genomen die bij Bornemse brandweerlui zwaar op de maag liggen. Dat zei fractieleider van het Vlaams Belang Wim Verheyden tijdens de gemeenteraad.

Guy Delforge

“De Bornemse brandweer is ontmoedigd door enkele beslissingen binnen de zone Rivierenland”, zegt Verheyden. “Zo blijkt dat als de ladderwagen van de brandweer in Berlaar de geest geeft, dat er dan een tankwagen van onze brandweer naar Berlaar getransfereerd wordt. Een van de volgende weken verhuist een van onze twee ziekenwagens naar de kazerne in Puurs (Puurs-Sint-Amands). Een duikteam hebben we ondertussen al een tijd niet meer, wel kreeg de kazerne Bornem een cateringwagen – die al smalend een veredelde mobilhome wordt genoemd – ingericht als hotdogkraam. Onze brandweerlui hebben het gevoel dat ons korps langzaam maar zeker ontmanteld wordt.” Verheyden vroeg zich luidop af of het gemeentebestuur wel genoeg weerwerk biedt tegen de beslissingen binnen de brandweerzone.

“Er is sinds eind 2018 veel overleg met de gemeentebesturen binnen de zone”, zegt burgemeester Kristof Joos (N-VA). “Al in 2019 hebben we de verhuizing van de ziekenwagens besproken op de gemeenteraad. Binnen de brandweerzone is beslist dat de dringende geneeskundige hulp een taak van de brandweer blijft, alleen was de dekking van de ziekenwagen in sommige delen van Puurs-Sint-Amands een probleem. Door een van de twee ziekenwagens uit Bornem naar de kazerne in Puurs te verhuizen, is dat opgelost zonder dat er een probleem ontstaat met de dekking in Bornem. We hebben ons verzet, maar de FOD Volksgezondheid is heel formeel.”

Beroeps

De stijgende loonkosten maken het er volgens Joos ook niet makkelijker op voor de

Het materiaal moet langer gebruikt worden.

Het materiaal moet langer gebruikt worden. © Guy Delforge

brandweerzone. “Maar binnen het Beleidsplan 2020-2025 van de brandweerzone is uitgezet hoe het betaalbaar blijft. Er moet langer met materiaal gedaan worden, er moet binnen de zone inderdaad met materiaal geschoven worden. Oorspronkelijk lag ook op tafel dat Bornem geen beroepsbrandweermensen zou hebben. Die slag hebben we wel thuisgehaald, die kunnen blijven. Maar ik begrijp de frustratie bij de brandweer. Als ik op een interventie ben, zie ik immers altijd weer de gedrevenheid van onze brandweermensen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten