Grote cyberaanval op websites van overheid in Oekraïne

 

 ©  EPA-EFE

Verschillende Oekraïense overheidswebsites zijn vrijdag het slachtoffer geworden van een grootschalige cyberaanval. De aanval is nog niet opgeëist, maar vindt plaats tegen de achtergrond van oplopende spanningen tussen Kiev en Moskou. Volgens de Oekraïense inlichtingendiensten (SBU) is er nog geen lek van persoonsgegevens ontdekt.

gjsBron: BELGA

“De officiële website van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen is preventief gesloten door de globale aanval die plaatsvond in de nacht van 13 op 14 januari”, schreef het ministerie op Facebook. “De websites van het ministerie van Buitenlandse Zaken en een aantal andere overheidsinstellingen liggen tijdelijk plat”, meldde ook een Oekraïense diplomatieke woordvoerder. Onder meer de websites van het ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, het ministerie van Buitenlandse Zaken, het ministerie van Energie, de regering en de hulpdiensten waren niet bereikbaar. “Onze deskundigen zijn klaar om de werking van computersystemen te herstellen en de politie heeft een onderzoek geopend”, aldus nog de woordvoerder.

Voordat de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken ontoegankelijk werd gemaakt, hadden de daders een boodschap in het Oekraïens, Russisch en Pools op de homepagina geplaatst. “Oekraïners, wees bang en bereid u voor op het ergste. Al uw persoonlijke gegevens zijn geüpload naar het web,” stond er te lezen volgens het Franse persagentschap AFP. “Provocerende berichten werden op de homepagina’s van deze websites geplaatst, maar de inhoud van die websites is niet aangepast en er was geen enkel lek van persoonsgegevens, volgens de beschikbare informatie”, melden de Oekraïense inlichtingendiensten. “Veel van de getroffen overheidssystemen zijn al hersteld en de rest zal zeer binnenkort weer toegankelijk zijn”, klonk het nog.

Dader onbekend

Wie achter de aanvallen zit, blijft onduidelijk. De boodschap eindigde met de cryptische mededeling dat het gaat om wraak voor “Wolynië, de Organisatie van Oekraïense Nationalisten, het Oekraïense Verzetsleger, Galicië, Polesië en de historische landen”, schrijft het Nederlandse persagentschap ANP. Wolynië, Galicië en Polesië zijn regio’s in de grensgebieden tussen Oekraïne, Polen, Wit-Rusland en Rusland. De Organisatie van Oekraïense Nationalisten en het daaruit voortkomende Oekraïense Verzetsleger waren extreemrechtse organisaties voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Oekraïne was de afgelopen jaren meerdere keren het doelwit van Russische cyberaanvallen: in 2017 werden kritieke infrastructuren getroffen en in 2015 was de aanval gericht tegen het elektriciteitsnetwerk. De betrekkingen tussen Oekraïne en Rusland, die sinds 2014 al aanzienlijk zijn verslechterd, kreunen onder de opgelopen spanningen.

Na crisisberaad tussen de Russen en de Amerikanen in Genève en tussen de Russen en de NAVO in Brussel, vonden donderdag binnen de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) in Wenen gesprekken plaats. Het Westen beschuldigt Moskou ervan een aanval op zijn buurland voor te bereiden. Rusland stelt dat de ontplooiing van het leger in de grensregio slechts een reactie is op de groeiende en vijandige aanwezigheid van de NAVO in een gebied dat, volgens de Russen, in hun invloedssfeer valt. Er zijn geen plannen om Oekraïne binnen te vallen, houdt Moskou vol.

EU veroordeelt aanval

De Europese Unie veroordeelt de cyberaanval en zet “alle middelen” in om Kiev te helpen. Dat heeft de hoge vertegenwoordiger van het Europees buitenlands en defensiebeleid, Josep Borrell, gezegd. Borrell sprak de pers toe in Brest. In de Bretoense stad vindt een vergadering van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken plaats. Oekraïne, en met name de dreiging van een Russische inval in het land, staat er bovenaan hun agenda.

“We hebben een spoedvergadering belegd van de ambassadeurs (van de lidstaten, red.) bij het Politiek en Veiligheidscomité van de EU (COPS) om te bekijken wat we kunnen doen en welke technische assistentie we Oekraïne kunnen bieden”, zei Borrell over de cyberaanval. Het is niet gezegd dat Rusland achter deze aanval zit, maar Oekraïne was de afgelopen jaren al meerdere keren het doelwit van Russische cyberaanvallen. De betrekkingen tussen de twee landen zijn al jaren slecht, maar daar komt nu nog eens de acute crisis aan de grens bovenop.

“De aanval kan aan niemand toegeschreven worden omdat we geen bewijzen hebben, maar we kunnen ons wel voorstellen (wie erachter zit)”, zei Borrell vrijdag. De Zweedse buitenlandminister Ann Linde zei dat zo’n hybride cyberaanval “precies is waar we voor vreesden”. “We moeten uitvissen wie daarvoor verantwoordelijk is en erg ferm zijn in onze reactie.”

De Duitse minister Annalena Baerbock wilde nog geen uitspraken doen. Sowieso reist zij volgende week naar Moskou voor gesprekken “op hoog niveau”. “Diplomatie wordt, zeker in momenten van crisis, gekenmerkt door een groot doorzettingsvermogen, veel geduld en sterke zenuwen”, zei ze.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten