Wetenschappers vinden enorme broedplaats met 60 miljoen nesten van ijsvissen nabij Antarctica

In de met ijs bedekte Weddellzee nabij Antarctica hebben Duitse wetenschappers een erg uitzonderlijke vondst gedaan: ze stuitten er op een gigantische broedplaats van ijsvissen, met liefst 60 miljoen nesten. Het gaat om een uniek en tot nu toe onbekend ecosysteem dat een gebied bedekt zo groot als Malta.

Het was niet om die nesten van ijsvissen te vinden dat de wetenschappers van het Duitse onderzoeksschip Polarstern in februari 2021 in de Weddellzee rondvaarden. Maar toen ze er tijdens hun onderzoek plots op stuitten, stonden ze perplex.

“We zagen nest na nest na nest gedurende vier uur, en in die tijdspanne legden we een afstand van zes kilometer af”, zegt Autun Purser, hoofdauteur van de in Current Biology gepubliceerde studie en postdoctoraal onderzoeker aan het Alfred Wegener-instituut in Bremerhaven. “Ik onderzoek al 15 jaar oceanen, maar zoiets had ik nog nooit gezien.”

Unieke vondst

Het gaat om een ecosysteem dat tot nu niet ontdekt was, een unieke vondst dus. In totaal werden meer dan 60 miljoen nesten van ijsvissen gevonden. De kolonie met ijsvissen strekt zich uit over een oppervlakte van 150 vierkante kilometer. Het is dus ongeveer even groot als Malta.

“Het is een heel verrassende ontdekking”, zegt onderzoeker John Postlethwait van de universiteit van Oregon bij CNN. Hij nam niet deel aan het onderzoek, maar bestudeert de vissen dagelijks. “Een significante ontdekking ook. De grootte van die biomassa is voor mij onverwacht.”

IJsvissen zijn 43 centimeter lange straalvinnige vissen met transparant bloed en een schedel waar je doorheen kan kijken. Het zijn de enige gewervelde dieren zonder rode bloedcellen. Om te overleven in zulke lage temperaturen, hebben ze een eiwit in het bloed dat vermijdt dat er ijskristallen kunnen groeien. Hun nesten maken ze in de zanderige zeebodem door er een krater in te maken. Boven elk van die nesten zwemt minstens één vis rond om de 1.735 eitjes erin in de gaten te houden.

Meer videos

De hel breekt los in Schotland: bewoners bezorgd over gloeiende scheur in de grond

Deze vrouw heeft een wel erg opmerkelijke truc om plaats te besparen in de metro (en niemand kijkt ervan op)

Sneeuwruimer richt ravage aan op snelweg

Ouders laten dochtertje 2 minuten alleen: "Nu ziet ze eruit als een Oompa Loompa"

Man vraagt vriendin ten huwelijk op idyllische klif, maar dat loopt niet als gepland door haar verraste reactie

Nu in het nieuws