Iedereen wil ‘Proper Pierke’ worden maar er is één probleem: “We zoeken een oplossing”

Steeds meer Gentenaars willen ‘Propere Pierkes’ worden. 

Steeds meer Gentenaars willen ‘Propere Pierkes’ worden. ©  David Van Hecke

Gent -

De ‘Propere Pierkes’ zijn het slachtoffer van hun eigen succes. Zo veel Gentenaars willen mee de straten schoonmaken, dat er een tekort is aan afvalgrijpers. Vrijwilligers moeten daardoor lang wachten voor ze aan de slag kunnen.

Max Dedulle

Om een van de meer dan 600 Propere Pierkes te worden, volstaat het om een formulier in te vullen op de website van Ivago. Dan ontvang je onder meer grijpers, hesjes, handschoenen en afvalzakken. Maar de jongste tijd moeten Pierkes soms lang wachten voordat Ivago het materiaal levert.

“In deze coronatijd zijn veel nieuwe Propere Pierkes opgestaan”, zegt Sandra De Neef van Ivago. “Heel wat Gentenaars maken wandelingen in hun buurt en willen die proper houden. Alleen is er door onderbezetting een achterstand bij het registreren van nieuwe Pierkes. Momenteel maken we een inhaalbeweging, over een kleine week is de achterstand ingelopen.”

Er is nog een tweede reden waarom vrijwilligers soms lang moeten wachten. “We hebben te weinig afvalgrijpers. Die krijgen we van Mooimakers, het Vlaamse initiatief tegen zwerfvuil. Maar over het hele land ruimen mensen massaal zwerfvuil op, waardoor ze ook daar met een stockprobleem zitten. We gaan zelf op zoek naar een oplossing zodat gemotiveerde Pierkes snel aan de slag kunnen.”

LEES OOK:600 ‘Propere Pierkes’ helpen Gent proper te houden: “We zijn een speciaal soort mensen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent