Wilrijks districtsbestuur verkiest zitbanken in regenboogkleuren boven zebrapaden

Antwerpen telt al heel wat regenboogzebrapaden, zoals hier aan de Draakplaats. 

Antwerpen telt al heel wat regenboogzebrapaden, zoals hier aan de Draakplaats. © Jan Van der Perre

Wilrijk -

Vooruit hield in de Wilrijkse districtsraad een pleidooi om in te gaan op het aanbod van Vlaams minister Lydia Peeters (Open Vld) om regenboogkleuren aan te brengen aan een zebrapad. De meerderheid wees dit af, want koos eerder al voor zitbanken in regenboogkleuren.

LEES OOK. Ook districten krijgen geld voor regenboogzebrapad

Het was Vooruit-fractieleidster Martine Depauw die het voorstel van Vlaams minister van Mobiliteit Peeters aan de districtsraad voorlegde. Gemeenten met gewestwegen kunnen kiezen voor een regenboogzebrapad dat aangelegd en onderhouden zou worden door de Vlaamse overheid. Het staat symbool voor de strijd tegen geweld, haat of discriminatie tegen de LGBTQI+-gemeenschap. Wilrijk telt wel wat gewestwegen. Alleen gingen de meerderheidspartijen hierin niet mee.

“Ik betreur het dat de meerderheid andermaal geen snel werk wil maken van een inclusief symbool in Wilrijk, omdat het voorstel van de oppositie komt”, zegt Depauw.

Volgens Wilrijks districtsburgemeester Kristof Bossuyt (N-VA) heeft de weigering niets te maken met de inhoud van het symbool of de oppositie.

“In de vorige legislatuur had Alexandra D’Archambeau (Open Vld) dit voorstel al gedaan”, zegt Bossuyt. “Er is wel een alternatief met zitbanken in regenboogkleuren. Die zullen in het voorjaar in het straatbeeld verschijnen. Dit kreeg de steun van de meerderheid en de oppositie. Met deze keuze willen we verkeersveiligheid en de strijd tegen discriminatie van de LGBTQI+-gemeenschap gescheiden houden.” svw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten