500.000 euro om droogte en wateroverlast aan te pakken

Boeren in Arendonk en Oud-Turnhout kunnen de strijd tegen droogte en wateroverlast aanbinden. 

Boeren in Arendonk en Oud-Turnhout kunnen de strijd tegen droogte en wateroverlast aanbinden. © ema

Arendonk, Oud-Turnhout -

De Vlaamse overheid maakt een half miljoen euro vrij om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken. Provincie Antwerpen heeft het initiatief genomen voor Boeren op Peil in Oud-Turnhout en Arendonk (BOPOTA).

Wouter Adriaensen

Boeren op Peil is een van de zestien Water-Land-Schap 2.0-projecten waarvoor Vlaams minister voor Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) subsidies inzet. Het moet land- en tuinbouwers helpen om preventieve oplossingen te realiseren tegen watertekorten. Zij irrigeren hun velden vaak met water uit de Wamp en de Rode Loop. De voorbij zomers was dat door aanhoudende droogtes en de bijhorende captatieverboden vaak niet mogelijk, uitgerekend in het groeiseizoen.

Stuwen

Dat kan tegengegaan worden door water lokaal langer vast te houden om het in drogere tijden te gebruiken. Daarom wordt er onder meer geïnvesteerd in stuwtjes en peilgestuurde drainage. Ook andere klimaatrobuuste maatregelen zijn mogelijk, bijvoorbeeld het verwerken van houtsnippers in de bodem.

Land- en tuinbouwers kunnen vrijwillig dergelijke initiatieven nemen voor hun eigen gronden. “Er komen bedrijfsbezoeken met inspirerende praktijkvoorbeelden, demodagen en infosessies, tot en met persoonlijke begeleiding en advies op maat”, zegt Kathleen Helsen (CD&V), provinciaal gedeputeerde voor Landbouw.

“Ook de Arendonkse landbouwers zien af met de periodes van droogte en plotse wateroverlast”, stelt burgemeester Kristof Hendrickx (N-VA) vast. “Nu kunnen we samen met hen heel doelgericht op het terrein actie ondernemen om onze landbouw meer klimaatrobuust te maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Sportnieuws uit Jouw gemeente