Essen maakt werk van laadpalenplan: “Klaar zijn voor groei elektrisch wagenpark”

De eerste elektrische laadpaal kwam er in Essen op de parking aan de Heuvelhal naast het gemeentehuis: “Die wordt vaak gebruikt.” 

De eerste elektrische laadpaal kwam er in Essen op de parking aan de Heuvelhal naast het gemeentehuis: “Die wordt vaak gebruikt.” © RR

Essen -

Sinds Essen in december 2017 de eerste elektrische laadpaal in gebruik heeft genomen, telt de gemeente intussen vier publieke laadpalen. Dat moeten er veel meer worden. Daarom tekende de gemeente in op de Vlaamse groepsaankoop en werd een laadpalenplan opgemaakt.

De gemeente biedt momenteel acht laadpunten van vier palen aan. Deze staan op de parking van de Heuvelhal, naast het gemeentehuis, op de parking in wijk Molenheide ter hoogte van Stationsstraat, in de Spoorwegstraat aan het station en op de parking van het Karrenmuseum in het Hemelrijkpark.

“We verwachten dat het wagenpark van veel bedrijven elektrisch zal worden en willen daar op voorbereid zijn. Daarom maken we werk van een laadpalenplan”, stelt schepen van Leefmilieu Helmut Jaspers (Vooruit).

Dynamisch plan

“We kregen van Vlaanderen ook de vraag om in te schrijven op een groepsaankoop voor laadpalen en hebben dat ook gedaan. Het past trouwens in onze klimaatdoelstellingen. Mobiliteit heeft, na het energieverbruik van gezinnen, een grote impact op de CO2-uitstoot.”

“Van Vlaanderen hebben we een leidraad gekregen waarmee onze administratie aan de slag is gegaan. Hieruit moet onder meer blijken hoeveel laadpalen er nodig zijn, zowel gewone als snelladers, waar ze moeten komen en hoe we omgaan met inwoners die zelf een lader thuis installeren. Hoe zorgen we ervoor dat de voetpaden toegankelijk blijven?”

“Het zal ook een dynamisch plan moeten zijn om snel in te spelen op een veranderende situatie. Wat zijn de prognoses? Ook winkels en garages installeren semi-publieke laadpalen? Hoe zal dat evolueren?”

Bedoeling is dit laadpalenplan zo snel mogelijk klaar te hebben. “Het is een belangrijke nieuwe stap die we zetten”, meent Jaspers. ella

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten