Na één week les: zeven op de tien Gentse scholen kampen al met coronabesmettingen

 

 ©  Sebastian Gollnow/dpa

Gent -

Drie dagen na de heropening op maandag kregen zeven op de tien Gentse scholen al te maken met minstens één coronabesmetting. “De cijfers stijgen snel”, zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). “We verwachten nog veel meer besmettingen en gesloten klassen.”

Max Dedulle

Maandag heropenden de Gentse scholen na twee (of in het basisonderwijs drie) weken vakantie. Ondanks die ‘afkoelperiode’ laat het coronavirus zich op de meeste scholen alweer voelen, blijkt uit cijfers die vrijdag bekendgemaakt zijn.

Maandag, dinsdag en woensdag kregen 71 van de 120 basisscholen en 57 van de 60 secundaire scholen in Gent te maken met minstens één besmetting. Het gaat om 273 leerlingen en 40 leerkrachten.

Sinds de heropening van de scholen gelden nieuwe regels voor quarantaine. In het basisonderwijs moet een volledige klasgroep in quarantaine wanneer er vier kinderen positief testen. Dat gebeurde tot nu toe al 14 keer in Gent. Het secundair onderwijs werkt momenteel met individuele quarantaines, daar moeten geen volledige klassen meer dicht.

“De opstart van het nieuwe jaar is goed verlopen, maar de cijfers stijgen snel”, zegt onderwijsschepen Elke Decruynaere (Groen). “We mogen nog veel meer besmettingen en gesloten klassen verwachten. Leerkrachten bereiden zich voor om snel te kunnen schakelen.”

Omikron blijft circuleren

Ook onder de rest van de Gentenaars neemt het aantal besmettingen nog toe. 7.000 mensen legden dit jaar al een positieve test af. Dinsdag werd het dagrecord nogmaals gebroken, met voor het eerst meer dan duizend besmettingen per dag. De piek lijkt nog niet bereikt.

Het opmerkelijke is dat de ziekenhuizen voorlopig gespaard blijven tijdens deze vijfde coronagolf. In het UZ Gent zijn momenteel 36 coronapatiënten opgenomen, ongeveer status quo met de voorbije weken. Op intensieve zorg liggen momenteel veertien covid-patiënten.

De incidentie in Gent blijft toenemen. 

De incidentie in Gent blijft toenemen. ©  Zorgatlas Vlaanderen

Op safari in Flanders Expo

De vaccinatiecampagne in Flanders Expo zet intussen een belangrijke stap. Vanaf dit weekend zijn ook kinderen van 5 tot 11 jaar welkom voor hun eerste prik. Voor de gelegenheid wordt het vaccinatiecentrum tot eind februari elk weekend omgebouwd tot een heus safaripark. Een afspraak is wel vereist. Alle kinderen krijgen een uitnodiging via de post en digitaal via ‘My e-box’. Broers en zussen kunnen samen om hun prik komen.

Op weekdagen wordt er verder geboosterd: dagelijks krijgen tot 6.000 Gentenaars hun derde prik. Bijna driekwart van de dubbel gevaccineerde Gentenaars kreeg intussen zo’n booster. Tegen het einde van januari zou iedereen die dat wil, aan de beurt moeten gekomen zijn.

Lees ook

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent