Coronascepticus Michael Verstraeten lanceert eigen nieuwskanaal, met Joyce De Troch als presentatrice: “Zoals de klassieke zenders, maar dan zonder de strategische kleuring”

 

Coronascepticus Michael Verstraeten wil een eigen nieuwskanaal lanceren: VersoTV. Het moet volgens de advocaat een alternatief bieden voor “de klassieke media” zoals VRT en VTM. “Zij brengen strategisch nieuws, activistisch bijna. Wij willen mensen de feiten geven waarvan wij denken dat ze relevant.”

jvh, agg

“Kijkt u nog naar het nieuws op VRT, of op VTM?”, vraagt presentatrice Joyce De Troch op de website van VersoTV. “Wel, wij hebben voor u een alternatief. Een online nieuwskanaal waar u twee keer per week nieuws krijgt. Binnenlands en buitenlands nieuws, zoals op de klassieke zenders. Maar dan zonder de strategische kleuring. We gaan u objectief nieuws brengen. U hoeft niet meer geërgerd weg te zappen. Twee keer per week werken we u helemaal bij. Twee keer een uurtje echt nieuws. Onafhankelijk nieuws.”

Volgens oprichter Michael Verstraeten (ex-Viruswaanzin en oprichter van Vrijheid) zal het programma ‘nieuws te selecteren dat het meest relevant is’. “Het is geen activistische bedoeling. De zeer evenwichtige trailer die we gemaakt hebben, bewijst dat.” Alle onderwerpen zullen aan bod komen, behalve sport en entertainment. In de eerste proefaflevering was er alvast veel aandacht voor coronagerelateerde onderwerpen zoals de vaccinatiecampagne voor kinderen – waarbij de niet onbesproken gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) het woord krijgt – of de gevolgen van de coronamaatregelen voor winkeliers, maar ook de situatie aan de Russisch-Oekraïense grens.

“Genoeg -ologen”

“De nood aan neutraal nieuws waarop de zaken worden gezegd zoals ze zijn is groot. Verso wordt de online TV zonder taboes. Met nieuws dat geen blad voor de mond neemt.” klinkt het op de website. Volgens Verstraeten zijn veel mensen de nieuwsprogramma’s op VRT en VTM beu. “We merken dat ze met lange tanden kijken of wegzappen. Ik heb zelfs vrienden, die niet per se tegen de coronamaatregelen zijn, die het niet meer kunnen zien. Dat zijn verstandige mensen met diploma’s.”

VersoTV wil ‘niet strategisch’ zijn door experten uit te nodigen die bij de feiten horen. “Wij zullen absoluut Marc Van Ranst vragen of hij eens wil komen, maar niet alle weken. Nu, er zijn genoeg virologen, vaccinologen en andere -ologen die hun licht kunnen laten schijnen over coronazaken.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bijdrage

Achter VersoTV zit een zeskoppig team dat zich vrijwilliger engageert. Het nieuwsprogramma staat nog in de steigers, letterlijk zelfs, de studio moet nog gebouwd worden. “Dat kan vrij snel gaan. We hebben al een locatie”, zegt Verstraeten die hoopt 50.000 euro op te halen met een crowdfunding. Dat bedrag heeft hij nodig om ‘kwaliteit te kunnen bieden’.

Geïnteresseerden kunnen een maandabonnement nemen voor 5,99 euro, al kan de meer budgetbewuste mediazoeker een jaarabonnement nemen voor 60 euro. Giften mogen ook.

Op de website spaart Verstraeten de ronkende woorden niet. “ Help ons een echt alternatief te bieden voor de traditionele, gekleurde journaals. Zet mee uw schouders onder een echte onafhankelijke pers die zich niet laat leiden door allerlei strategieën. Een nieuwszender die u niets wil inlepelen. Klaar, duidelijk, ongezouten nieuws. U kan met ons geschiedenis schrijven. Zo kan u aan uw kleinkinderen zeggen dat u aan de wieg stond van een beter medialandschap in Vlaanderen. U zal kunnen zeggen dat uw engagement VRT en VTM lik op stuk heeft gegeven. Want zeg nu zelf, de traditionele media verdienen echt wel een lesje.”

Als alles loopt zoals verhoopt dan zal de tweede levering ergens in de loop van februari online komen. “Een uur aan het begin van de week en een uur aan het einde. Daarmee willen beginnen.”

Lees ook

Nu in het nieuws