Tadej Pogacar rijdt ook Dwars door Vlaanderen: het is de Tourwinnaar menens voor de Ronde

Tadej Pogacar.

Tadej Pogacar. © Getty Images

Het is Tadej Pogacar menens met zijn debuut in de Ronde van Vlaanderen (3/4). De tweevoudige Tourwinnaar wil komende lente in de aanloop naar Vlaanderens Mooiste absoluut al een andere Vlaamse klassieker in de benen hebben. De organisatoren van Dwars door Vlaanderen (WorldTour) hebben de bevestiging gekregen dat tweevoudig Tourwinnaar Tadej Pogacar op woensdag 30 maart de start zal nemen in de 76e editie van hun wedstrijd.

Bram Vandecapelle

Dwars door Vlaanderen wordt vier dagen voor Ronde van Vlaanderen gereden en geldt voor veel renners als de ultieme test in functie van de hoogmis enkele dagen later. Het is ook de datum die het best past in het drukke programma van Pogacar. Maandag, op de ploegpresentatie van Team UAE, bestond er nog wat onduidelijkheid over het wedstrijdprogramma van de Sloveen, maar intussen vallen de puzzelstukjes in elkaar. Pogacar begint zijn seizoen in de UAE Tour (20/2-26/2) en Strade Bianche (5/3). Nadien verdedigt hij zijn titel in Tirreno-Adriatico (7/3-13/3) en sluit hij zijn Italiaanse kalender af met Milaan-Sanremo (19/3).

Dan volgt een kort intermezzo in ons land met Dwars door Vlaanderen en de Ronde van Vlaanderen. Daags na Vlaanderen Mooiste volgt de Ronde van het Baskenland (4/4-9/4) om dan het voorjaar af te sluiten in de Waalse Pijl (20/4) en Luik-Bastenaken-Luik (24/4). Nadien verschuift de focus volledig naar de Tour, waar hij op zijn 23ste een zuivere hattrick wil scoren.

“We zijn uitermate blij dat we nog eens een winnaar van de Tour in onze wedstrijd mogen verwelkomen. Dat was al een hele poos geleden. Op de lijst van zeven bij UAE Team Emirates prijken ook nog de namen van Matteo Trentin, Marc Hirschi, Fernando Gaviria en Pascal Ackermann”, meldt Guy Delesie van het organiserende comité.

Ook voorbereiding op de Tour

Ook de deelname aan Dwars door Vlaanderen moet in het licht gezien worden van de Tour. Pogacar zou van zijn passage in onze contreien willen gebruikmaken om de kasseirit van de Ronde van Frankrijk te verkennen. Ook toen er de voorbije jaren een kasseirit gepland stond in de Tour, zakten met Nairo Quintana (2015 en 2018), Alejandro Valverde (2014 en 2018) en Romain Bardet (2018) favorieten af naar Dwars door Vlaanderen om in wedstrijdvorm te wennen aan de kasseien.

Het parcours van Dwars door Vlaanderen bevat dit jaar vijf in plaats van drie kasseizones. “Net daarom komt Pogacar bij ons de kasseien testen. Dit in aanloop naar de Ronde van Vlaanderen die de zondag na Dwars door Vlaanderen volgt, maar vooral om het gevoel in aanloop naar de befaamde kasseienetappe van de Tour de France te ervaren. Ons aantal kasseizones werd opgetrokken van drie naar vijf. Vooral die van Den Doorn in Oudenaarde ligt er heel erbarmelijk bij. Het is trouwens niet voor het eerst dat Tourrenners bij ons komen testen. Eerder al stonden Alejandro Valverde en Nairo Quintana aan de start van Dwars door Vlaanderen. Dit met hetzelfde doel als Tadej Pogacar: het kasseigevoel ervaren.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten