Ook hier krijgen ze een nieuwe stadscinema: “Mooiste nieuwjaarscadeau dat we konden wensen”

De ‘bondgenoten’ voor het gebouw waar drie bioscoopzalen, een café en kantoren worden gebouwd. 

De ‘bondgenoten’ voor het gebouw waar drie bioscoopzalen, een café en kantoren worden gebouwd. ©  Bart Van der Moeren

Turnhout -

Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon maakt 1,3 miljoen euro vrij voor een nieuwe stadscinema met drie zalen, grand café en kantoren in het centrum van Turnhout. Het project wordt gedragen door filmfestival MOOOV en drie andere ‘Bondgenoten’.

Wouter Adriaensen

In de jaren twintig van de vorige eeuw verhuisde de Turnhoutse katholieke Volksbond naar een nieuwbouw in de Korte Begijnenstraat. Veel Binken kennen ‘den Bond’ ook als een plaats van vertier, voor een uitgebreid feest, een gezellige vergadering of een samenkomst met de fanfare. Ondertussen staat het gebouwencomplex een vijftal jaar leeg. De gouden tijden lijken echter terug te keren met de plannen om het pand om te vormen tot een cinema met grand café.

Vlaams minister voor Cultuur Jan Jambon (N-VA) trekt alvast 1,3 miljoen euro uit voor het project. “Een mooi cadeau voor nieuwjaar en voor onze dertigste verjaardag”, glundert MOOOV-directeur Marc Boonen. “De Vlaamse subsidie is nog niet voldoende om onze plannen volledig te verwezenlijken. Maar we zijn aan het praten met banken en dat gaat de goede richting uit. We hebben er dan ook alle vertrouwen in dat het helemaal in orde komt.”

Wereldfilmfestival MOOOV is de trekker van het project. Het kan rekenen op drie andere ‘Bondgenoten’. Vormingsvereniging Avansa Kempen, energiecoöperatieve Campina Energie en sociale organisatie beweging.net gaan hun kantoren, flexplekken en multifunctionele ruimtes delen met MOOOV en met anderen, bijvoorbeeld via tijdelijke coworkingplekken.

Geen concurrentie

Dertig jaar nadat Marc Boonen zijn eigen bescheiden filmfestival oprichtte, eerst als Focus op het Zuiden en later Open Doek, krijgt MOOOV nu een vaste plek in de stad waar het allemaal begon. “We blijven wel samenwerken met de Warande en met UGC. En omdat we mikken op Kempense liefhebbers, zijn we ook geen concurrentie voor andere culturele filmtheaters zoals in Antwerpen, Mechelen, waar Lumière vorig jaar een nieuwe bioscoop opende, of Hasselt, waar een nieuwe stadscinema in de stijgers staat.”

Bert Hermans, directeur van UGC Turnhout, verwelkomt de nieuwe cinema dan ook met open armen. “Ons aanbod is zo verschillend dat we geen concurrenten zijn, maar elkaar net aanvullen. Een film zoals Spencer bijvoorbeeld, over prinses Diana, deed het bij ons niet geweldig. Een paar maanden later zat de zaal wel vol toen MOOOV die programmeerde. Anderzijds gaat MOOOV niet de nieuwe film van FC De Kampioenen draaien. En we blijven een belangrijke rol spelen tijdens het festival.”

Unieke kans

Uit een studie van architectuurpraktijk RE-ST blijkt dat een herbestemming van Den Bond tot cinema en kantoren haalbaar is, mits een grondige verbouwing. De huidige eigenaar Volksverheffing vzw geeft het gebouw in erfpacht. “De ingang zal zich in de Korte Begijnenstraat bevinden”, duidt Marc Boonen. “We hebben het grote voordeel dat we ook beschikken over een grote parking in het centrum van Turnhout. Na alle nodige procedures hopen we in 2023 te beginnen met de verbouwingen, die minstens twee jaar gaan duren. Hopelijk kan ik voor mijn pensioen in 2026 nog iets moois achterlaten. En daarna kom ik als vrijwilliger aan de kassa zitten (lacht).”

Ook Stad Turnhout reageert opgetogen op het nieuws. Schepen voor Cultuur Astrid Wittebolle (Groen) noemt de nieuwe bioscoop “een enorme aanwinst”. “Dat de arthouse cinema in de oude gebouwen van Den Bond komt, is een unieke kans, ook voor de buurt. We hebben alle vertrouwen in de allianties die MOOOV aan het smeden is om dit project gestalte te geven. De Vlaamse subsidie is ook een erkenning van de kwaliteit van die plannen. MOOOV is al van bij het begin een belangrijke culturele partner van de stad. We onderzoeken dan ook welke ondersteuning we kunnen bieden en welke boeiende samenwerkingen hier nog uit kunnen groeien.”

Een impressie van de nieuwe voorgevel uit een eerste haalbaarheidsstudie.

Een impressie van de nieuwe voorgevel uit een eerste haalbaarheidsstudie. © RR

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten