Twintiger schakelt heel gezin in bij handel in drugs: “Hij verstopte cannabis in kamer van jongere zus”

Vier leden van dezelfde Turnhoutse familie verschenen voor de rechtbank voor de handel in drugs. 

Vier leden van dezelfde Turnhoutse familie verschenen voor de rechtbank voor de handel in drugs. © BERT DE DEKEN

Turnhout -

Vier leden van dezelfde familie uit Turnhout stonden vrijdag terecht voor de handel in verdovende middelen. Hamza K. (27) schakelde zowel zijn 34-jarige broer, 19-jarige zus en 55-jarige moeder in om vanuit hun woning in Turnhout drugs te verkopen. “De hele familie leeft op de kap van de samenleving. Hamza K. krijgt een leefloon, zijn broer een werkloosheidsuitkering en zijn moeder heeft een invaliditeitsuitkering. Intussen heeft de familie zich wel verrijkt met de handel in drugs”, zei openbare aanklager Catherine Dederen.

Bart Van den Langenbergh

Volgens het Openbaar Ministerie had Hamza K. stevig de touwtjes in handen bij het verhandelen van drugs, hoewel hij daar in 2018 al eens voor werd veroordeeld. De twintiger kreeg toen veertig maanden cel, waarvan dertig maanden met probatiemaatregelen, opgelegd. “Na zijn vrijlating heeft hij gewoon zijn handeltje verdergezet. Hij heeft al die tijd de schijn hoog gehouden tegenover de justitieassistenten die hem begeleidden”, schetste procureur Catherine Dederen vrijdag op de correctionele rechtbank in Turnhout. “De naaste familieleden namen actief deel aan de handel in verdovende middelen. Hij verstopte cannabis in de kamer van zijn jongere zus omdat hij niet wilde dat de politie de drugs zou vinden. Die zus legde op instructie van haar broer geregeld drugs klaar en gaf ook drugs mee aan klanten.”

Cannabis bij zus

Zus S.K. was nog minderjarig toen ze werd ingeschakeld in de drugstrafiek. Ook broer H.K. (34) en moeder S.T. (55) stonden mee terecht. De moeder werd net als haar zoon al veroordeeld voor drugsfeiten. In september 2020 vond de politie tijdens een huiszoeking in de woning van de familie in Schorvoort in de slaapkamer van Hamza K. een kleine hoeveelheid cannabis, cash geld en drie gsm’s. Maar in de kamer van zijn zus lagen twintig gram cannabis in drie zakjes en een precisieweegschaal.

“In de gsm van Hamza K. stonden berichten die wezen op de verkoop van cannabis, cocaïne, hasj en xtc, gaande van vijf gram tot honderd gram cannabis”, vertelde de aanklager. “De klanten konden tot aan zijn woning gaan. Indien hij niet thuis was, gaven zijn zus of moeder de drugs af. Hij werkte ook met onderdealers en eigen runners die hij naar klanten stuurde. Hij verklaarde dat hij onder dwang van een bovendealer weer gestart was met de verkoop van drugs. De hele familie leeft op de kap van de samenleving. Hamza K. krijgt een leefloon, zijn broer een werkloosheidsuitkering en zijn moeder heeft een invaliditeitsuitkering. Intussen heeft de familie zich wel verrijkt met de handel in drugs.”

Nieuwe start mislukt

Hamza K. riskeert een effectieve gevangenisstraf van vier jaar. Het parket vorderde voor diens broer en moeder elk een celstraf van achttien maanden en voor de jongere zus een werkstraf. Volgens de raadsman van K. wil de man wel degelijk zijn verantwoordelijkheid opnemen. “De eerdere veroordeling in 2018 was een reden om een nieuwe start te maken, maar dat gebeurde met vallen en opstaan”, pleitte meester Bert Cleymans. “De tewerkstelling liep niet van een leien dakje en hij begon zelf weer te gebruiken. Hij is uiteindelijk weer in de drugshandel gerold toen hij werd aangesproken door oude contacten en zich bedreigd voelde.”

De rechtbank velt een vonnis op 28 januari.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten