Grote controleactie tegen dievenbendes en mensensmokkel in Oost-Vlaanderen

 
OOST-VLAANDEREN -

In de provincies West- en Oost-Vlaanderen houdt de politie zaterdag een grootschalige controleactie. Het is de bedoeling dat de politie honderden voertuigen controleert.

bstBron: BELGA

De focus van de controles ligt hoofdzakelijk op dievenbendes, drugstrafiek en mensensmokkel. Aan de actie nemen 27 politiezones, de douane, de Vlaamse Belastingdienst, de dienst Vreemdelingenzaken en ook politieagenten in opleiding deel. Ook de Franse en Nederlandse politie werken mee.

Het is de bedoeling dat de politie honderden voertuigen controleert. Dat gebeurt met vaste controledispositieven aan op- en afritten van snelwegen, mobiele patrouilles, ANPR-camera’s en toezicht vanuit de lucht.

De focus ligt in de eerste plaats op het opsporen van rondtrekkende dadergroepen of dievenbendes en daarnaast ook op drugstrafiek en mensensmokkel. Ook is er aandacht voor andere inbreuken. De politie wordt bovendien bijgestaan door meer dan 100 aspiranten van de West-Vlaamse Politieschool (WPS) en de Nationale Politieacademie (ANPA).

De actie gebeurt niet toevallig in de winterperiode. “De dagen zijn korter en we weten dat er op dat moment meer inbraken plaatsvinden. Het is dus goed om dat vandaag te kunnen doen. Er gaat ook een sterk ontradend effect vanuit”, vertelt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V).

Ook de controle op het vlak van mensensmokkel is belangrijk. “We zien steeds vaker dat transmigranten de overtocht maken naar het Verenigd Koninkrijk. Dat gebeurt hoofdzakelijk vanuit Noord-Frankrijk, maar we zien dat smokkelaars hun activiteiten verplaatsen richting België. We gaan dus actief op zoek naar nautisch materiaal zoals reddingsvesten en rubberbootjes”, aldus minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer nieuws uit Gent