Horeca op veel plaatsen in Nederland open op “protestdag”, elders “laten ze zich niet belachelijk maken”

Themabeeld 

Themabeeld ©  DBA

In heel Nederland zijn cafés en restaurants zaterdag opengegaan uit protest tegen de voortdurende sluiting van de horecasector. In veel steden gebeurde dat met toestemming van de gemeente, maar bijvoorbeeld in Utrecht werden de coronamaatregelen gehandhaafd.

jvhBron: BELGA

In Roermond wist het winkelend publiek al vroeg de terrasjes te vinden en genoot ook het horecapersoneel ervan om weer aan de slag te kunnen, zo beaamden de zaterdaghulpen in eetcafé Munsterhof in de Limburgse stad. Ook in Zwolle wisten de studenten hun vaste uitgaansgelegenheden weer te vinden. En ook in bijvoorbeeld Wateringen bij Den Haag en in Groningen wisten bezoekers de cafés goed te vinden.

Opgetreden in Utrecht

In Utrecht ging een aantal cafés en restaurants zonder toestemming open, maar daar werd opgetreden. Na een telefoongesprek met burgemeester Sharon Dijksma, die beloofde zich de komende dagen in te blijven zetten voor versoepeling van de maatregelen en ruimhartige compensatie, sloot restaurant Sanu Ramen rond 16.00 uur de deuren.

“Wij laten ons niet uitlachen voor één dag”

Ook in Breda, waar in eerste instantie positief werd gereageerd op de protestdag, riep de lokale afdeling van branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland op om niet mee te doen. “Wij laten ons niet uitlachen voor een dag”, klonk het. “De druk bij ondernemers over de financiële en psychische problemen gaat er niet vanaf door een dag open te gaan”, aldus Johan de Vos van KHN Breda. Ook was het op “zo’n korte termijn” niet voor alle zaken te regelen om open te gaan. Volgens De Vos was de impact bovendien verdwenen omdat de protestdag op veel plaatsen werd omarmd door de gemeente.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten