Victor Campenaerts wil slimmer koersen in voorjaar: “Ik leg de lat een beetje hoger”

 

 ©  BELGA

Victor Campenaerts is in 2022 één van de nieuwkomers bij Lotto Soudal. “Ik kende het huis natuurlijk”, zei hij zaterdag op de mediadag van het team in het Spaanse Altea. “Maar het is toch anders. Nu start ik hier in een andere rol. Ik ben niet meer de tijdrijder van vroeger, maar maak deel uit van de jongens van de klassieke kern en met deze jongens kan je naar de oorlog. Het is een fijne, gemotiveerde groep.”

Jens HeylenBron: BELGA

Campenaerts koerste in 2018 en 2019 voor Lotto-Soudal, daarna trok hij twee jaar naar het Zuid-Afrikaanse Team Qhubeka. Nu koerst hij opnieuw voor de Belgische formatie, nog tot eind 2024. 30 is Campenaerts intussen, maar toch heeft hij het gevoel aan iets heel nieuws te beginnen. “Ik ben misschien al 30 jaar en dat is niet meer jong in wielerleeftijd, maar pas sinds vorig jaar rijd ik de klassiekers en mik ik op die wedstrijden. Ik ben nu ook in een andere rol dan vroeger naar hier gehaald. Toen was ik een tijdrijder, nu maak ik deel uit van de klassieke kern. Vorig jaar heb ik het tactisch niet altijd even slim gespeeld in die voorjaarskoersen, koerste ik vooral om ervaring op te doen, om me te tonen. Komend seizoen wordt dat anders en ligt de lat een beetje hoger. Pas op, ik zeg niet dat ik Monumenten ga winnen. Maar ik richt me vooral op de klassiekers net onder de die grote koersen: Le Samyn, Dwars door Vlaanderen: dat zijn wedstrijden voor mij. Maar ook in de allergrootste wedstrijden hoop ik samen met de ploeg mooie resultaten te kunnen behalen.”

Teammanager John Lelangue verwacht veel van hem. “Ik denk dat Victor het heel goed kan doen”, zei hij op de mediadag. “Niet alleen hij trouwens. Samen met Florian Vermeersch en Brent Van Moer hebben we een brede kern voor het voorjaar. Ik zeg niet dat ze moeten winnen, want dat is niet evident tegen jongens zoals Wout van Aert en Mathieu van der Poel, maar met de groep die we nu hebben mogen we ambitie tonen. Ik wil vooral dat mijn jongens tevreden zijn na een koers, dat ze met een goed gevoel in de bus stappen na de wedstrijd en dat ze er alles hebben uitgehaald. Wat Victor betreft: hij toonde zich vorig jaar heel gretig in die voorjaarskoersen, hij moet iets meer gefocust, iets slimmer die wedstrijden aanpakken.”

“We zitten met een hele jonge, gretige ploeg en ik kijk ernaar uit om met hen samen te rijden”, vervolgde de werelduurrecordhouder. “Je voelt gewoon de dynamiek, de vibe in de ploeg om er iets moois van te maken.”

Campenaerts is al langer een man van de nieuwste trainingsmethodes en de zoektocht naar details om beter te presteren. “Op dat vlak is hier ook vooruitgang geboekt. Zo zijn er elke ochtend core-stability-oefeningen, maar ook ‘s avonds is er iets nieuws: geleide meditatie, begeleid door de trainer die ook ‘s morgens de oefeningen doet.” Campenaerts stelde die meditatie voor. “Het gaat om ademhalingsoefeningen, stretchen en een beetje yoga. Het is een manier om de dag rustig af te sluiten. Het is niet verplicht, maar er zijn toch elke avond enkele jongens die hier aan deelnemen.” 

Campenaerts won een rit in de Giro vorig jaar. “Een ding is al zeker, de Giro rijd ik niet in 2022. Misschien de Tour, maar zelf denk ik eerder aan andere koersen die op dat moment plaatsvinden.”

Voorjaarsprogramma Victor Campenaerts: Omloop Het Nieuwsblad, Kuurne-Brussel-Kuurne, Le Samyn, Strade Bianche, Tirreno-Adriatico, Bredene-Koksijde Classic, E3 Saxo Bank Classic, Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, Ronde van Vlaanderen, Amstel Gold Race, Brabantse Pijl en Parijs-Roubaix.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten