Gezochte gevangene weer opgepakt na grote klopjacht in Antwerpen

Antwerpen -

De Antwerpse politie heeft zondagnamiddag na een korte maar grote klopjacht een 27-jarige Antwerpenaar kunnen oppakken. De man was een klein uur eerder uit het politiekantoor langs de Noorderlaan ontsnapt tijdens een vertrouwelijk overleg met zijn advocaat. Hij moet negen jaar cel uitzitten, onder meer voor een poging tot doodslag.

De 27-jarige Abdelhak E.A. uit Borgerhout werd zondag opgepakt omdat er een bevel tot gevangenneming op zijn naam stond. Hij moest nog negen jaar cel uitzitten. De man werd overgebracht naar het cellencomplex van de politiezone Antwerpen aan de Noorderlaan. Daar zou hij verhoord worden. In de aanloop naar zijn verhoor had hij een vertrouwelijk overleg met zijn advocaat. “Tijdens dat overleg slaagde de man erin te ontsnappen in ons gebouw”, zegt Wouter Bruyns, woordvoerder van de politiezone Antwerpen.

“Hoe de ontsnapping kon gebeuren moeten we nog uitzoeken”, zegt Bruyns. De advocaat wordt er alleszins niet verdacht hulp verleend te hebben bij de ontsnapping. Volgens onze informatie zijn de ramen van het lokaal voor vertrouwelijk overleg niet uitgerust met tralies en kunnen ze gewoon geopend worden, dat is ook wat E.A. deed. Het lokaal is wel op de tweede verdieping gevestigd, maar dat hield hem niet tegen om naar beneden te springen.

 ©  Koen Fasseur

Grote machtsontplooiing

Wat volgde was een grote machtsontplooiing in de ruime omgeving van het politiecommissariaat. Zowat alle beschikbare politieteams, van de Mobiele Eenheid, het Orida-fietsteam, interventieploegen en wijkteams tot de snelleresponsteams, kwamen ter plaatse en kamden de omgeving uit. Een helikopter stond klaar om zodra het weer beter werd, de lucht in te gaan.

Ongeveer een uur na de ontsnapping kon de politie Abdelhak E.A. oppakken in de Bostonstraat op de Luchtbal, op enkele honderden meters van het commissariaat. De man zal later opgesloten worden in de gevangenis.

Poging doodslag in drugsmilieu

E.A. heeft ondanks zijn relatief jonge leeftijd al een stevige staat van dienst. Hij werd al meer dan twintig keer veroordeeld door straf- en politierechtbank, onder meer voor drugs en slagen en verwondingen. Vorig jaar kreeg E.A. van de correctionele rechtbank in Mechelen nog een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd voor een poging tot doodslag. Samen met enkele anderen had E.A. in de Sint-Katelijnestraat in hartje Mechelen een man zwaar toegetakeld, het slachtoffer liep onder meer ernstige snijwonden op. De feiten werden door het parket gekaderd in het drugsmilieu.

Toen E.A. maanden na de feiten opgepakt werd in een snackbar in Borgerhout bedreigde hij een politieman en diens familie. Abdelhak E.A. moet in het Mechelse dossier aanstaande vrijdag voor het hof van beroep verschijnen. Zijn advocate in die procedure is mr. Sanne De Clerck, tijdens de ontsnapping in het politiekantoor werd E.A. bijgestaan door een advocaat die opgeroepen was via de Salduz-applicatie.

sare

Aangeboden door onze partners