Zwerfkat Whopper krijgt eigen drive-in bij Burger King (met brokjes, zonder friet)

Dave en Jaleesa van Burger King Massenhoven met van links naar rechts met de rode jassen Liliane, Karlien en Vicky van vzw Zwerfkat Wommelgem aan de katten-drive-in bij Burger King Massenhoven. 

Dave en Jaleesa van Burger King Massenhoven met van links naar rechts met de rode jassen Liliane, Karlien en Vicky van vzw Zwerfkat Wommelgem aan de katten-drive-in bij Burger King Massenhoven. ©  kristin matthyssen

Massenhoven -

Zwerfkat Wommelgem vzw heeft met toestemming van Burger King Massenhoven een ‘drive-in’ voor zwerfkatten geopend op de parking van het hamburgerrestaurant in Massenhoven. Het voederhuisje is in de eerste plaats bedoeld voor katje Whopper - zo genoemd naar de bekendste hamburger van Burger King - die Zwerfkat Wommelgem er na tips kon vangen, castreren en terugplaatsen. Ook Whoppers vermoedelijke ouders komen er dineren.

Kristin Matthyssen
Katertje Whopper na zijn vangst. 

Katertje Whopper na zijn vangst. ©  kma

De gemeente Zandhoven besteedde een dik jaar geleden haar zwerfkattenbeleid uit aan Zwerfkat Wommelgem vzw. De organisatie doet dit ook al voor Wommelgem, Borsbeek, Ranst en Hove. “Als er een melding komt van een onbekende kat, gaan we ter plaatse om de chip uit te lezen. Zijn ze gechipt, dan brengen we ze terug naar de baasjes. Gaat het om zwerfkatten, dan komen we ze vangen, maken we ze steriel en proberen ze te socialiseren en te herplaatsen. Alle katten worden ook op ziektes gecontroleerd.”

Geadopteerd

Zwerfkatten die te wild zijn, worden gecontroleerd teruggeplaatst. “Afgelopen zomer kregen we tips van klanten van Burger King Massenhoven dat er zwerfkittens gesignaleerd waren op de parking”, vertelt Karlien Van Molle uit Schilde, die de acties mee coördineert. “We konden die kittens en de mama vangen. De kittens werden wettelijk in orde gemaakt en vonden al een gouden mandje. Ze werden allemaal geadopteerd. De mamapoes werd gesteriliseerd en teruggezet in haar vertrouwde omgeving. Twee weken geleden kwam er een melding van een andere witte kat. Mogelijk gaat het om een kitten van afgelopen zomer dat er nog was achtergebleven. We hebben hem gecastreerd en Whopper gedoopt. Omdat hij al ongeveer zes maanden oud is en heel schuw en bang, is Whopper niet meer socialiseerbaar. Hij heeft nu zijn eigen vertrouwde omgeving, maar nu mét eigen drive-in waarin hij kattenbrokjes - nee geen burgers - krijgt.”

Fastfoodkat

Whopper heeft nu een knipje in zijn oor. De fastfoodkat komt alleen naar zijn drive-in tijdens sluitingstijd, als het rustig is op de parking, merkte Zwerfkat Wommelgem. Ook zijn witte gesteriliseerde mama zit er nog, en de vrijwilligers konden nog een grijze tijger met veel wit opmerken aan de voederplek. “Mogelijk de papa van Whopper”, legt Karlien uit.

Aouatif Heider, manager van Burger King Massenhoven, ging akkoord met de katten-drive-in. Zo hebben ze geen reden om aan de vuilbakken rond te hangen. Vicky Truyens uit Grobbendonk en Liliane Geerts uit Deurne gaan Whopper en zijn familie mee verzorgen. “Ik passeer toch langs Massenhoven als ik mijn zoon naar school breng in Wilrijk”, vertelt Vicky.

Karlien is blij dat Burger King het voederhuisje toestaat. 

Karlien is blij dat Burger King het voederhuisje toestaat. ©  kma

Vorig jaar had Zwerfkat Wommelgem meer dan 760 katten in de opvang, waarvan driekwart niet gesteriliseerd bleek bij vangst. “Ondanks de verplichting, lopen er nog steeds veel vruchtbare katten rond en blijven mensen ongesteriliseerde kittens doorgeven. Het blijft zo dweilen met de kraan open. Of ze gaan de kittens en moederpoes dumpen, zoals hier kennelijk aan de parking van Burger King is gebeurd.”

Wie een zwerfkat zonder oorknipje ziet in Zandhoven, meldt dit best via het e-loket op de gemeentelijke website. Zwerfkat Wommelgem kan nog vrijwilligers en opvanggezinnen gebruiken. Mail naar info@zwerfkatwommelgem.be.
 

 ©  Zwerfkat Wommelgem

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten