Bruinvis levend aangespoeld in Koksijde

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  Aäron Fabrice de Kisangani

Op het strand van Koksijde is zondagochtend een levende bruinvis aangespoeld. Dat bevestigt Kelle Moreau van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. Het dier werd zoals gebruikelijk overgebracht naar het Boudewijn Seapark in Brugge.

jvhBron: BELGA

De bruinvis werd rond 10 uur door wandelaars opgemerkt aan de waterlijn. Het was duidelijk dat het dier niet meer op eigen kracht terug in zee zou geraken. Uiteindelijk werden de hulpdiensten ingeschakeld om de bruinvis te helpen. Het zeezoogdier werd levend overgebracht naar het Boudewijn Seapark in Brugge, waar het kan aansterken. Volgens Kelle Moreau van KBIN hebben bruinvissen op die manier iets hogere overlevingskansen dan wanneer ze onmiddellijk opnieuw de zee in geholpen worden.

Het is absoluut geen nieuw fenomeen dat bruinvissen aanspoelen aan de Belgische kust. Volgens het meest recente rapport ging het in 2020 om 64 aangespoelde bruinvissen aan de kust en één in de Schelde. In de meeste jaren daarvoor lag dat cijfer nog beduidend hoger, met een piek tot 150 aangespoelde exemplaren in 2013. Bij de onderzochte dieren bleek de meest voorkomende doodsoorzaak een aanval door een grijze zeehond, nochtans een vrij nieuw fenomeen. “Bruinvissen spoelen makkelijker aan bij winden uit het noorden en het noordwesten (zoals vandaag, red.). Daardoor gebeurde het vroeger meer in het najaar, maar de laatste jaren zien we het ook steeds vaker in de zomer”, aldus Kelle Moreau.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten