“Potentieel gevaarlijke” asteroïde passeert dinsdag langs aarde

Themabeeld 

Themabeeld ©  BELGAIMAGE

Door het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA wordt de asteroïde 1994 PC1 geclassificeerd als “potentieel gevaarlijk”, al moeten we niet vrezen dat de wereld dinsdag vergaat, als de ruimterots onze planeet passeert.

jvhBron: RTBF

Asteroïde PC1, ontdekt in 1994, heeft een diameter van iets meer dan één kilometer. De ruimterots heeft een baan rond de zon van ongeveer anderhalf jaar, die de baan van de aarde kruist. Heel af en toe komen beide in elkaars buurt: dat was al eens het geval in 1933, en dinsdag is het nog eens zover. Daarna is het wachten tot het jaar 2105.

LEES OOK. Niemand ontdekte én benoemde meer planetoïden dan Eric, en daar mogen tal van bekende Belgen hem dankbaar voor zijn (+)

Al is “in elkaars buurt” wel relatief: PC1 zal de aarde passeren op ongeveer 1,9 miljoen kilometer afstand. Volgens het Amerikaanse ruimtevaartagentschap is er geen sprake van een mogelijk catastrofale botsing.

LEES OOK. ‘Armageddon’ in het echt: NASA lanceert ruimtetuig om asteroïde weg te duwen (+)

Liefhebbers kunnen de asteroïde dinsdagavond om 21.15 uur zien. Niet met het blote oog, maar – als het weer meewil – wel door een telescoop.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten