Gijzelnemer in Texaanse synagoge was Brit die vrijlating van ‘Lady Qaeda’ eiste

 

 ©  AFP

De dader van de gijzeling zaterdag in een synagoge in het Amerikaanse Colleyville, in de staat Texas, was een Brit. De man eiste naar verluidt de vrijlating van ‘Lady Qaeda’, een Pakistaanse vrouw die in de cel zit wegens terrorisme.

jvhBron: Belga, BBC

Malik Faisal Akram (44) begon zijn actie zaterdagochtend om 11 uur (lokale tijd) tijdens een eredienst die live op Facebook werd uitgezonden, maar vervolgens werd afgebroken. De beelden zijn inmiddels verwijderd. De man werd dood aangetroffen nadat speciale troepen de gijzeling na tien uur hadden beëindigd. De vier gijzelaars kwamen ongedeerd vrij. De FBI gaat ervan uit dat hij alleen handelde.

Volgens Amerikaanse media eiste Akram de vrijlating van zijn “zuster” Aafia Siddiqui, een veroordeelde islamitische terroriste met de bijnaam ‘Lady Qaeda’, een verwijzing naar Al Qaeda. De Pakistaanse wetenschapster werd in 2010 door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot 86 jaar cel, omdat ze in Afghanistan probeerde Amerikanen te doden. Ze zit in een gevangenis niet ver van de plek van de gijzelingsactie. Meerdere extremistische organisaties, zoals terreurbeweging ISIS, hebben de afgelopen jaren al opgeroepen om haar vrij te laten.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten