Twee vrouwen verdronken in Peru door “abnormale golven” na vulkaanuitbarsting nabij Tonga

Themabeeld 

Themabeeld ©  AP

De eerste meldingen over doden komen binnen na de tsunami door een krachtige uitbarsting van een vulkaan bij Tonga in de Stille Oceaan. In Peru, ruim 10.000 kilometer verwijderd van Tonga, verdronken twee vrouwen op het strand door abnormale golven. Dat melden Peruaanse autoriteiten zondag.

jvhBron: BELGA

De eruptie van de vulkaan bij Tonga was zo groot dat die overal op de wereld werd gemeten door verschil in luchtdruk. Verder veroorzaakte de eruptie een tsunami, die in heel wat landen in of aan de Stille Oceaan werd geregistreerd. Aan de Zuid-Peruaanse kust moesten tientallen mensen worden gered.

LEES OOK. Hoe het komt dat vulkaanuitbarsting in Tonga tot bij ons gevolgen had (en mogelijk de komende jaren nog zichtbaar is) (+)

Welke gevolgen het natuurgeweld had voor de eilandengroep Tonga zelf, was ruim een etmaal na de uitbarsting nog niet duidelijk. Vrijwel alle communicatiemiddelen zijn uitgevallen. Een deel zou zijn bedekt met as. In de hoofdstad Nuku’alofa zou aanzienlijke schade zijn met onder meer boten die aan land spoelden, aldus de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern na contact met de ambassade in Tongo. Volgens haar is er vooral drinkwater nodig.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten